Križevački vinogradi

krizevacki 1-hero

Križevci su od davnina poznati po vinu i vinskim tradicijama. O tome svjedoče i daleko poznati «Križevacki štatuti» iz 16.st., vinsko - pajdaške regule prema kojima se odvijaju vinske veselice. "Nema veseloga horvackoga pajdaštva brez kupice vina" glavni je "punktum" "Križevackih štatuta."

Obronci Kalnika okupani suncem posebno su pogodni za uzgoj hrvatskih tradicionalnih kontinentalnih sorti, medu kojima se istice Graševina Križevci poznata još iz doba Marije Terezije.

Oduvijek je križevacka okolica bila i stanište vinograda koji se oslanjaju na prisojne strane Kalničke gore ili Kalnika. Klimatski i zemljišni uvjeti kalničkog vinogorja izuzetno pogoduju graševini. Badel 1862 je na tim terenima zasadio 83 hektara plantažnih vinograda u Širokom Brezju, Graberancu i Fejerovcu, od kojih je vecina zasađena graševinom.

U ovim krajevima loza i vino još su iz doba vladavine Rimljana, kažu stari zapisi, a što se tice Križevaca, negdašnjeg kraljevskog grada, ni njihovih nadaleko poznatih Štatuta ne bi bilo da nije - vina! Graševina Križevci, kažu znalci, poznata je još iz doba Marije Terezije. Križevačke bijele sorte pile su se i na bečkom dvoru.Bijela vina

graevinakrievci075

0,75L Križevci Graševina

  • vinogorje Kalnik
  • kvalitetno suho vino
  • 10 - 12°C
  • uz jela od bijelog mesa, teletinu, janjetinu i ribu