Regija se proteže od Zadra do Šibenika pa prema unutrašnjosti.
 
Od sorti prisutne su: maraština, debit, pošip, trebbiano toscano, trebljan, chardonnay, plavina, lasina, merlot crni, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, babić, carignan, grenache crni, zadarka crna, vranac i svrdlovina crna.

Sjeverna Dalmacija

  • Bibich

    Bibich1

    Vina Bibich obiteljska je „boutique“ vinarija koja se proizvodnjom vina bavi kroz više generacija.

  • Piližota

    banner 180x110

    Vinarija Piližota je osnovana 2002. godine, a utemeljena je na stoljetnoj tradiciji obiteljske vinogradarske i vinarske proizvodnje.

  • Plenković

    180X110

    Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovano je početkom 1986. godine.

  • Vinarija Benkovac

    Benkovac-heroimage-mala

    Vinarija Benkovac poznata je i po proizvodnji rakija od grožda te najfinijih vinskih destilata.

  • Vinarija Benkovac - Korlat

    Korlati_banner_180x110px

    Vinarija Benkovac sagrađena je 1956./57. godine. Građena po uzoru na vinarije s juga Francuske sastoji se od tri odvojena zdanja u kojima se vrši prerada, njega i dozrijevanje.

  • Vinoplod

    Banner-180x110-px-tri-babica

    Višestoljetna vinogradarska i vinarska tradicija na području šibenskog kraja upravo je ta koja je odredila i upotpunila ime današnje Vinoplod-vinarije d.d.

  • Vrsaljko

    vrsaljko-mala

    Vinarija Vrsaljko nalazi se u vinskom te ekološkom mjestu Nadin. Godišnja proizvodnja donosi oko 12.000 butelja vrhunskog vina.



Saznajte više

  • Klasifikacija vina

    Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

  • Sljubljivanje hrane i vina

    Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.