Podregija Slavonije obuhvaća slijedeća vinogorja: Đakovo, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Požega-Pleternica, Kutjevo, Daruvar, Pakrac, Feričanci, Orahovica-Slatina i Virovitica.

Glavna sorta slavonskih regija je graševina, a uz nju su još prisutne i sljedeće sorte: pinot bijeli, pinot sivi, chardonnay, sauvignon, traminac mirisni, silvanac zeleni, rizling rajnski, rizvanac, kerner, moslavac, zelenac slatki bijeli, frankovka, pinot crni, zweigelt, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i syrah.

Na jugozapadu blago položeni obronci Dilja, Požeške gore, Krndije, Papuka i Psunja koji su uvijek osunčani idealni su za uzgoj vinove loze, što se u zadnje vrijeme manifestira i po priznanjima koje sve češće dobivaju vinari iz Slavonije.

Slavonija

 • Adžić

  adi2

  Obitelj Adžić, Kutjevački vinari s preko 20 godina iskustva i 10 hektara vinograda na najboljim položaijma Zlatne doline.

 • Apostol

  apostol-mali-180x110

  Vinarija Apostol novo je ime u svijetu vinarstva. Proizvodi 50 do 60 tisuća litara kvalitetnog i vrhunskog vina na oko osam hektara zasadenih šest sorti vinove loze.

 • Đakovačka biskupija

  dakovacka-biskupija-mala

  Osnovana je kao društvo s ograničenom odgovornošću izjavom tada dijecezanskog biskupa Đakovacke i Srijemske biskupije mons. dr. Marina Srakića.

 • Đakovačka vina

  Djakovo_baner_180x110px_final

  Iz Đakovačkih Vina ističu da se njihovim vinima nazdravlja u duhu pravog prijateljstva, te iz tog razloga i njihove etikete nose takav naziv.

 • Enjingi

  enjingi-hero-mala

  Nastavljajući stoljetnu tradiciju proizvodnje grožda i vina koju je naslijedio od svojih djedova, Ivan Enjingi na rodnim obroncima Krndije s trsja bere samo najbolje.

 • Galić

  Gali2

  Obitelj Galić naraštajima se bavila vinogradarstvom. Ta naslijeđena ljubav kod Josipa Galića prerasla je u ozbiljan posao koji daje odlične rezultate.

 • Krauthaker

  krauthaker-180x110

  Na južnim obroncima Krndije smješteno je po kakvoci vina iznimno cijenjeno vinogorje Kutjevo u kojem se nalaze vinogradi i podrum obitelji Krauthaker.

 • Kutjevo

  Kutjevo-mala

  Kutjevo je najstarija hrvatska vinarija sa neprekinutom tradicijom vinarstva od 1232. godine. Tradicija seže 8 stoljeća u povijest kada su cisterciti izgradili prve podrume.

 • Orahovica

  160121_banner_180x110_Orahovica_001

  Uz duboko poštovanje prema tradiciji i povijesti, PP Orahovica je moderna vinarija koja na 192 Ha vinograda uzgaja poznate europske vinske sorte.

 • Vinarija Daruvar

  Daruvar_ID_banner_180x110px

  Daruvar, grad ždralova, upisan je u svjetsku vinsku kartu velikim zlatnim slovima.Saznajte više

 • Klasifikacija vina

  Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

 • Sljubljivanje hrane i vina

  Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

 • Pitajte naše stručnjake

  U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.