Zagorje-Međimurje jedna je od legendarnijih regija, barem po pričama o znamenitim kiselišima te po tome što se na području regije najviše oslanja na tradiciju u proslavljanju svetkovina vezanih uz vinogradarstvo, Martinje i Vincekovo.

Glavne sorte su: rizling rajnski, graševina, moslavac, sauvignon bijeli, pinot bijeli, pinot sivi, silvanac zeleni, chardonnay, muškat žuti, muškat bijeli, zelenac slatki, veltlinac crveni, muškat ottonel i kraljevina.

U današnje vrijeme znameniti kiseliši polako odlaze u povijest dok se sigurno uvode nove sorte i znanje te se u regiji stubokom mijenja vinska karta.


Zagorje - Međimurje

  • Petrač

    180x110_petrac_mala

    Vinarija Petrač posvećuje posebnu pažnju očuvanju primarnih aroma pojedine sorte zbog čega vina fermentiraju pod kontroliranom temperaturom.

  • Solum

    Solum_2_mala

    Solum vinarija osnovana je prije 6 godina u malom međimurskom selu Vugrišincu smještenom osam kilometara zapadno od Čakovca.

  • Šafran

    afran-mala

    Vinarija Šafran izrasla je iz višestoljetne obiteljske tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Ukupni kapacitet vinarije je 500 000 litara.



Saznajte više

  • Klasifikacija vina

    Vina se u užem smislu riječi dijele na mirna vina, pjenušava vina, biser vina, gazirana vina i specijalna vina. Specijalna vina dijele se na desertna vina (Prošek), aromitizirana vina (Vermouth i Bermet) te likerska vina (Porto, Madeira i Sherry). Po boji vina se dijele na bijela, ružičasta (rose, opolo) i crna vina. Po sadržaju neprovrelog šećera vina se dijele na suha (do 4 g/l), polusuha (od 4-12 g/l), poluslatka (od 12-50 g/l) i slatka (preko 50 g/l). Prema kvaliteti mirna vina se dijele na stolna vina, kvalitetna vina i vrhunska vina.

  • Sljubljivanje hrane i vina

    Osnovna pravila sljubljivanja hrane i vina kojima bismo se trebali voditi su slijedeća. Uz lagana jela pristaju lagana vina, a uz teška jela pristaju jača vina. Uz bijelo meso i kuhanu ribu pristaju bijela vina, a uz tamna mesa, divljač i pečenu ribu pristaju crna vina. Uz školjke i rakove pristaju neutralna bijela vina, a uz slatka jela pristaju desertna vina ili pjenušci. Poslužujemo li tijekom obroka više vrsta jela, na stol treba najprije iznijeti bijela vina, zatim ružičasta ili opola vina, a tek na kraju crna vina. Mlada vina se poslužuju prije starih i odležanih vina. Slatka vina se poslužuju nakon poluslatkih, a poluslatka nakon suhih vina. Manje buketna vina poslužit će se prije onih s naglašenim bukeom i aromom.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry veleprodajnim centrima u Jankomiru i Splitu, naši sommelieri su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru vina te Vam mogu preporučiti vina koja najbolje odgovaraju Vašim zahtjevima hotela, restorana i kafića i dati Vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman vina te ujedno i predstaviti kvalitetna i vrhunska vina koja se nalaze u METRO ponudi pod etiketama poznatih hrvatskih vinarija koje se proizvode ekskluzivno za METRO Cash & Carry Hrvatsku. Naši sommelieri ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu vina i vinogorjima te dostupnosti određenih vina, kao i da Vam preporuče kako određenu hranu sljubiti sa određenim vinom.