Postoji nekoliko “ispravnih” načina dobivanja mekoće i okusa, odnosno maturiranja mesa, a jedan od njih je - odležavanje. Meso se može odležavati na dva osnovna načina, suho i mokro.


Kod suhog procesa meso se odležava u kontroliranoj komori do 4 °C, uz 60 - 80 % vlažnosti zraka te zidnim blokovima od soli. Protok zraka je od oko dva metra u sekundi. Prosjek odležavanja mesa u komorama je od 15 do 28 dana, no u nekim zemljama meso se na suho odležava čak 32 dana. Odležavaju se cijeli komadi mesa s kosti ili bez. Tada se meso reže, čisti se vanjski sloj te se pripremaju pozicije za daljnju upotrebu. Voda iz mesa djeluje na bjelančevine te ga omekšava uz istodobnu fermentaciju koja mu daje izniman okus. No, takvim načinom odležavanja gubi se i do 50 % osnovne težine pa je razumljivo što je takav odrezak veće vrijednosti i nije uobičajen u našim mesnicama niti restoranima.


Kod mokrog procesa odležavanja meso se hermetički zatvara u PVC vrećicu (vacuum), sukrvica ga omekšava, nema značajnije fermentacije te su gubici manji. Tako pripremljeno meso može bez problema stajati u najhladnijem dijelu hladnjaka (0 - 2 °C) desetak dana bez kvarenja. Ovaj proces je uobičajen kod proizvođača pakiranog mesa te prodajnih centara sa pakiranim mesom pa je takvo meso onda i lakše naći u jelovnicima restorana po pristupačnim cijenama.U Metro C & C možete pronaći više od 20 pozicija svježe junetine / govedine najpoznatijih svjetskih pasmina odležanih suhim ili mokrim procesom:


Irski Black Angus, Argentinski Black Angus, Urugvajski Black Angus, Američki Black Angus, Francuski Charolais, Japanski Kobe / Wagyu, Irski Kattlye Dry Aged, Australski Wagyu / Kobe Style

Kategorije: biftek, ramstek, rib eye, Tomahawk odrezak, razni odresci…

 

Porijeklo: Irska, Amerika, Francuska, Urugvaj, Argentina, Japan, Australija, Novi Zeland.

 

SUHO ZRENJE (DRY AGE)
MOKRO ZRENJE (WET AGE)

Kategorije:

Pasmine:

 • Biftek
 • Black Angus
 • Ramsteak
 •  Charolais
 •  Rib-eye
 • Simental
 • Odresci
 •  Wagyu


IRSKA - KETTYLE - DRY AGE - 28 DAYS

aged  aged3   

 
Saznajte više

 • Kontrola kvalitete

  Širok izbor svježeg i smrznutog mesa iz cijelog svijeta  dostupan je za Vas sedam dana u tjednu.  U skladu s našim standardima (IFS, HACCP)  i kontrolom kvalitete, pakirani dijelovi različitih vrsta mesa čuvaju se u posebno  rashlađenim vitrinama te možete biti sigurni da će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane i osigurati vam vrhunsku kvalitetu. Više o Kontroli kvalitete možete pogledati ovdje.

 • Vrste pakiranja

  MAP, Vacuum, Kryovac garantiraju produženi rok trajanja i održivost prirodne boje mesa bez mogućnosti cijeđenja i kala te osiguravaju bolje zrenje mesa. Meso je tako higijenski zaštićeno od dodatnih rizika i bakterija uzrokovanih ljudskom manipulacijom i okolinom. Između ostalog ovakve vrste pakiranja štede vrijeme i omogućavaju brzu dostavu i preuzimanje robe. Pakiranja su prilagođena za sve naše kupce iz sektora Ugostiteljstva, Trgovine ili za osobne potrebe.

 • Tajna uspjeha

  Svježe meso pakirano je kod naših dobavljača, s čime se izbjegava dodatno prepakiravanje mesa, rasjeka i stvaranje nehigijenskih uvjeta. Suvremenim sustavom hlađenja produžuje se svježina mesa, kao i širina ponude jer smo u mogućnosti ponuditi više vrsta rezova mesa od ostalih ponuđača na tržištu.


Pakiranje za HoReCa kupce i trgovce

Jedna od usluga koje pruža METRO je pakiranje mesa u skladu sa zahtjevima svojih kupaca. Meso može biti pakirano u veličini pogodnoj za daljnju preprodaju ili klasičnom pakiranju svježeg mesa namijenjen restoranima. U HoReCa segmentu možete naručiti razna pakiranja istog proizvoda u skladu s potrebama trgovca za posluživanje hladnog i smrznutog mesa identične veličine i težine, kao i mesa u pripremi kuhinjom, posebnim odjeljcima i određene vrste mesa.