Bijeli sirevi

bijeli-sir-hero-velika

Bijeli sir najčešće se koristi u salatama ili kao samostalno jelo. Izrazito je specifičnog i slanog okusa, ugodnog mirisa i meke ili tvrde teksture.

Ukoliko poželite ublažiti slanoću, sir uronite u hladnu vodu ili mlijeko kako bi se isprao višak soli.

U METRO ponudi možete pronaći domaće i strane bijele sireve raznih tesktura i oblika, pogodnima za svako jelo i priliku.

 feta-bijeli-sir


Feta sir je tradicionalni pastirski sir te se proizvodi u mnogim mediteranskim zemljama. Od svih feta sireva zasigurno je najpoznatiji grčki feta sir. Slanog okusa i meke, kremaste tekstura, uz par maslina i komad kruha, služi kao savršeni obrok. 

Grčka feta najčešće se radi od ovčjeg mlijeka, te može varirati od polu-meke do meke teksture. Jede se kao dodatak salatama, najviše u toplim mjesecima. Svojim okusom donosi svježinu i dašak slanoće raznim jelima. 
Beyaz peynir turski je bijeli sir, tradicionalno pravljen od ovčjeg, kravljeg ili kozjeg mlijeka. Ovaj ukusni i slani bijeli sir proizvodi se od nepasteriziranog mlijeka.

Starost beyaz peynir sira ovisi o ukusima. Može se jesti kao mladi sir, blagog i nježnog, ali slanog okusa - i kao zreo, intenzivan sir, aromatičnog okusa i mirisa.

Uglavnom se čuva u slanoj vodi, u vremenskom perioud od najmanje šest mjeseci. Prije konzumacije stavlja se u hladnu vodu ili mlijeko kako bi se uklonio višak soli.

Jedan je od najpopularnijih turskih sireva.

beyaz-peynir

U METRO ponudi možete pronaći:

A

Antep bijeli sir 

B

Balkanski bijeli sir

Beyaz peynir mladi bijeli sir

Beyaz peynir zreli bijeli sir

Biljni bijeli sir

Bryndza bijeli sir


C

Chechil bijeli sir 

D

Dil bijeli sir

D

Dil bijeli sir
F

Feta bijeli sir 

L

Lor bijeli sir

O

Orgu bijeli sir

T

Telemea bijeli sir