Sirevi s plemenitom plijesni

sir-s-plemenitim-plijesnima

Sirevi s plemenitom plijesni, znani i kao "plavi" sirevi, smatraju se posebnim delicijama. Specifičnim, aromatičnim i intenzivnim okusom i mirisom osvojili su svijet, te postali neizostavan dio raznih jela.

Jedan od najpoznatijih sireva s plemenitom plijesni je Roquefort, koji je također jedan od najstarijih plavih sireva.

U METRO ponudi možete pronaći domaće i strane sireve s plemenitom plijesni raznih tesktura i oblika, pogodnima za svako jelo i priliku.



ROQUEFORT-sir


Roquefort se smatra kraljem plavih sireva, točnije, sireva s plemenitom plijesni. Samo sirevi pravljeni od ovčjeg mlijeka, s postotkom masnoće od najmanje 52% i dozreli u špiljama u okolici Roqueforta mogu nositi to poznato ime.

Sir je dosta vlažan i lako se mrvi. Okusom je bogat, kremaste teksture, oštar i osebujan. Osim što je konzumiran samostalno koristi se u mnogim jelima, kao što su salate i umaci.



Gorgonzola je postala vječna klasika u ovoj grupi, iznimno cijenjenih, sireva. Talijanskog je porijekla, orašastog okusa i meke teksture. Potrebna su tri do četiri mjeseca kako bi gorgonzola potpuno sazrela, te okus varira ovisno o stupnju starosti.

Proizvodi se od pasteriziranog kravljeg mlijeka, a konzumira se na razne načine; najčešće samostalno, a u umacima i sličnim jelima upotpunjuje jela svojim specifičnim okusom.

gorgonzola-sir

U METRO ponudi možete pronaći:

B

Bleu d'Auvergne sir 

Bleu de Bresse sir 

Bleu de Causses sir 

 

C

Cambozola sir 

 

D

Danski plavi sir

F

Fourme d'Ambert sir 

Fourme de Montbrison sir

G

Gorgonzola s mascarpone sirom

Gorgonzola sir


N

Niva sir

O

Österkron sir 

R

Roquefort sir 

S

Stilton sir