Tvrdi sirevi

tvrdi-sir-hero-velika

Tvrdi sirevi cijenjene su delicije diljem svijeta. Najviše se koriste pri kombinaciji s drugim jelima, ali i zasebno kao samostalni obrok uz razna vina i masline.

Specifičan okus i posebna tekstura čine tvrdi sir izazovom za sve gurmane. 


U METRO ponudi možete pronaći domaće i strane tvrde sireve raznih tesktura i oblika, pogodnima za svako jelo i priliku. 


grana-padano1


Grana Padano je jedan od prvih tvrdih sireva u svijetu, stvoren prije gotovo 900 godina, u okolici talijnaskog grada Milana. Grana Padano rađen je od kravljeg mlijeka, a tekstura ovisi o vremenu dozrijevanja.

Grana Padano (9 - 16 mjeseci): djelomično kremasta tekstura, blago zrnast

Grana Padano oltre 16 mesi (više od 16 mjeseci): zrnata teksture, istaknuti okus

Grana Padano Riserva (više od 20 mjeseci): zrnata tekstura, lako se mrvi, intenzivan okus



Asiago dozreli sir lijepe je žute boje, zrnate teksture i kompleksne arome. Vrijeme dozrijevanja je od 8 mjeseci pa do svega 2 godine, a okusom podsjeća na parmezan.

Dozreli sir se najčešće koristi u salatama, juhama, tjestenini i umacima, dok se svježi Asiago reže i priprema s raznim pecivima ili sendvičima.

asiago1
comte1


Comté (također znan kao Gruyère de Comté ili Comte Fort Saint Antoine) francuski je sir proizveden u istočnom dijelu Francuske.

Ovaj tvrdi brdski sir dozrijeva u tišini i tami posebnih špilja, gdje dobije jedinstveni okus, teksturu i boju. Postoji više raznih špilja u regiji gdje Comté dozrijeva od 4 pa sve do 18 ili 24 mjeseci.

 


U METRO ponudi tvrdih sireva možete pronaći:

A

Asiago tvrdi sir 

B

Bergkäse tvrdi sir

C

Castelmagno tvrdi sir

Comté tvrdi sir

E

Ementaler tvrdi sir

Ementaler s biljnom masti

Evora de Alentejo tvrdi sir


G

Grana Padano tvrdi sir

Gruyere tvrdi sir

I

Iberico tvrdi sir

M

Manchego tvrdi sir

Mihalić tvrdi sir

P

Parmigiano Reggiano tvrdi sir (12, 18-24, 24-38 mj dozrijevanja)

Pecorino Romano

Pecorino Sardo

Pecorino Toscano


R

Raclette tvrdi sir

S

Sbrinz tvrdi sir