Korjenasto povrće

korjenastopovrce-hero-velika

Iako manje popularno od povrća koje raste iznad zemlje, korjenasto povrće također krije mnoge čari. Najčešće ga koristimo kao dodatak kuhanim jelima, pićima, salatama, itd. 

Najpopularnije i najčešće korišteno korjenasto povrće zasigurno je mrkva. Mrkva je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija, te je zbog toga često kozumirana sirova, kao zdrava grickalica.

Zbog svog slatkastog okusa, omiljeni je dodatak juhama, umacima i salatama. Također, pomaže u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, regulaciji šećera u krvi, te poboljšanju vida pa se iz tog razloga preporučuje česta konzumacija.

Moglo bi se reći kako su rotkvice prave vitaminske bombe. Osim što su ukusne, sadrže velike količine kalija, vitamina C i dijetalnih vlakana. Na našim prostorima, rotkvice se tradicionalno koriste kao prilog na uskršnjem stolu.

Đumbir se godinama koristi kao lijek, hrana i sredstvo za uljepšavanje. Popularan je u kuhinjama diljem svijeta zbog svog osebujnog, pomalo ljutkastog okusa. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem. 

Ovo ljekovito povrće može se kupiti u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, a u trgovinama zdrave hrane može se pronaći i u obliku sirupa. Prilikom kupnje obratite pažnju na čvrstoću i površinu korijena. Ukoliko je korijen čvrst i gladak, đumbir je svjež.

Također, ne smijemo izostaviti čarobno korjenasto povrće zvano - cikla. Cikla je izrazito bogata mineralima kao što su kalij, fosfor, kalcij, mangezij, mangan, željezo, bakar, selen, jod i kobalt. Sadrži i vitamine B skupine. Niskokalorična je i lako probavljiva namirnica što ju čini omiljenom namirnicom svake dijete.

Cikla se može jesti na mnogo načina - ukiseljena, svježa, kuhana, u salatama, juhama, umacima, itd. Daje pomalo zemljast, a istovremeno slatkast i sočan okus, te time komplimentira svakom jelu u kojem se koristi.

 
rotkvice1

Rotkvice

  • Ljutkast okus, specifičan miris, hrskave teksture
rotkva-daikon1

Rotkva daikon

  • Sočna, hrskava, blagog okusa
mrkva1

Mrkva

  • Hrskava, sočna, izrazito slatkog okusa
mlada-mrkva1

Mlada mrkva

  • Osvježavajuće sladak okus, hrskava, sočna
mini-mrkva1

Mini mrkva

  • Aromatična, slatkog okusa
persin-korijen-sa-listom1

Peršin - korijen s listom

  • Pomalo oštar miris i okus, odličan kao začin
celer-korijen1

Celer korijen

  • Okus sirovog korijena je oštar i intenzivan, kuhanjem se ublaži i neutralizira
dumbir1

Đumbir

  • Intenzivan i ljutkast okus, koristi se kao začin
pastrnjak1

Paštrnjak

  • Aromatičnog i slatkog okusa
cikla1

Cikla

  • Zemljasto, sočan okus