Krastavac

krastavac-hero

Plod je krastavca duguljastog oblika i tamnozelene boje. Na površini ima bradavice, a kad dozrije, ima glatku površinu. Plod je pun žućkastobijelih sjemenki.

Krastavac potječe iz Azije gdje su ga pili kao osvježavajući sok tijekom vrućih ljetnih dana. Ondje se uzgajao već 5000 g. pr.Kr., a srodnici su mu tikva i lubenica. Smatra se da mu je podrijetlo Indija iz koje se prenio u Grčku i Italiju, a kasnije i u Kinu. Ljekovita su svojstva krastavca bila poznata liječnicima još u doba Starog Egipta.

S obzirom da su krastavci vrlo osjetljivi na toplinu, prilikom kupnje odaberite one čvrste strukture, zaobljenih rubova i ujednačene zelene boje. Manja izbočenja ili manji dijelovi svjetlije boje nisu znak njihove lošije kvalitete, ali svakako izbjegavajte kupnju žućkastih krastavaca, smežuranih vrhova ili mekanih dijelova sa znakovima kvarenja. U većini slučajeva, manji krastavci sadrže manje gorčine dok manji broj sjemenki imaju tanji krastavci.

Prilikom kupnje također obratite pažnju jesu li krastavci iz domaćeg ili organskog uzgoja. Pakirani krastavci ili oni iz uvoza presvučeni su slojem voska radi produljenja roka trajnosti. To je važno ukoliko prilikom pripreme jela koristite krastavce s korom.

Nakon kupnje čuvajte ih u hladnjaku do tjedan dana. Ukoliko želite dobiti maksimum od ovog osvježavajućeg povrća, upotrijebite ga do dva dana nakon kupnje.
krastavac

Krastavac

  • Blag, osvježavajući okus, savršen dodatak salatama
kornison

Krastavac za kiseljenje

  • Dostupno: Srpanj - Listopad
  • Sočan okus, savršen za kiseljenje