Krumpir

potatoes_hero

Krumpir je biljka porodice Solanaceae. Dolazi u mnogo oblika i boja, zemljastog je okusa i grube vanjske teksture. Kora se guli, te se krumpir zatim peče, kuha ili prži. Postoji mnogo varijacija na temu pripreme krumpira, a neizostavna je namirnica svake kuhinje.

Iako nije prvi odabir prilikom raznih dijeta, krumpir ima tek 70 kalorija na 100 grama - što ovo povrće čini niskokaloričnim isto toliko, koliko i ukusnim.

Postoje mnogi recepti koji krumpir stavljaju u prvi plan, te time čine ovu namirnicu, namijenju kao prilog, glavnim jelom. Četvrta je najviše uzgajana kultura u svijetu, a dolazi u 1000 vrsta.




krumpir_bijeli

Krumpir Bijeli

  • Zemljast okus, tvrda, vlaknasta tekstura
krumpir-crveni

Krumpir Crveni

  • Ugodnog okusa
krumpir_mladi

Krumpir Mladi

  • Nježnog okusa, meke i delikatne teksture nakon kuhanja ili pečenja
batat

Krumpir Batat

  • Sladak okus