Lisnato povrće

lisnatopovrce-hero-velika

Pod lisnato povrće ubrajamo blitvu, crvenu blitvu, špinat, mladi špinat, pak choi i list celera.

Kada govorimo o blitvi možemo reći kako je to lisnato zeleno povrće s debelom i hrskavom stabljikom. Spadajući u porodicu s špinatom i ciklom, blitva je poprimila gorčinu listova cikle i blago slankasti okus špinata.

Najčešće se koristi u mediteranskoj kuhinji, te izrazito komplimentira ribljim jelima. Izvrstan je izvor beta karotena, čime podpomaže zaštiti vida.

Špinat je također zeleno lisnato povrće koje potjeće sa Iranskog visočja. Može se jesti kuhan ili sirov, mlađi ili stariji. Zbog svog blagog okusa, mladi špinat se češće koristi u salatama, a stariji špinat najčešće kuhamo uz krumpir i slično povrće. 

S obzirom da je izrazito bogat mineralnim tvarima, špinat povoljno djeluje na naš organizam.

Pak choi ili kineski kupus lisnato je i zdravo povrće blagog okusa koje povoljno djeluje na naše zdravlje. Najviše se uzgaja u Kini gdje se koristi u mnogim jelima. Zbog svog blagog okusa ne dominira jelom, te je savršen kao dodatak ili prilog mnogim delicijama. Jestiv je u cjelosti, može se kuhati, pohati, jesti sirov u salatama, te kuhati u juhama.  

Stabljike celera biraju se po svjetlozelenoj boji sa zelenim listovima koji izgledaju svježe. Svježina stabljike može se lagano utvrditi pritiskom na sredinu. Ako je zvuk hrskav, celer je svjež. Ukoliko su vanjske stabljike celera odvojene, vjerojatno se radi o biljci koja duže vrijeme stoji.
blitva1

Blitva

  • Blago slano - gorak okus
crvena-blitva1

Crvena blitva

  • Okus sličan cikli
spinat1

Špinat

  • Blagog okusa, pomalo slan
mladi-spinat1

Mladi špinat

  • Delikatan, pomalo neutralan okus, ali dovoljno aromatičan, komplimentira svakoj salati
pak-choi1

Pak choi

  • Blagog, pomalo kiselkastog okusa, odličan u woku
celer-list1

Celer list

  • Okus oštar, pomalo gorak, odličan u malim količinama, kao začin