Luk

luk-hero-velika

Luk se upotrebljava kao ˝mladi˝ luk, kao sirovi i kao dozreli luk u glavicama, koji se može jesti i kao sirovi (salate) ili se upotrebljava u kuhanim jelima. Energetska vrijednost mu se kreće od 180 kJ/100 g kod mladog, pa do 1400 kJ/100 g kod zrelih glavica. Od hranjivih sastojaka sadržava najviše ugljikohidrata. No ono što je u luku najvrednije kako u prehrambenom, tako i u ljekovitom smislu, sadržaj je mineralnih sastojaka i vitamina. Od mineralnih tvari najviše ima kalija i sumpora te mnogo oligo- i mikroelemenata. Od ljekovitih sastojaka najvažniji su glikozidi, koji mu daju karakterističan miris i jedan biljni hormon, sličan inzulinu.

Luk se uzgaja uglavnom sađenjem lučica, no u posljednje vrijeme sve se češće uzgaja sijanjem. Time se povećava urod, a i takav luk je otporniji i zdraviji od onoga dobivenim iz lučica. Za takovu proizvodnju je najpovoljnije pelirano sjeme, a za postizanje visokih prinosa potrebno je i redovito zalijevane




luk-crni

Žuti luk

  • Aromatičan, sladak, oštar okus, intenzivan miris

 

luk-crveni

Ljubičasti luk

  • Okus blaži od žutog luka, koristi se najviše u salatama
srebrenjak

Luk srebrnjak

  • Blago ljut okus, aromatičan
bijeli luk

Bijeli luk (češnjak)

  • Porijeklo: Španjolska
salot

Luk šalot

  • Sladak okus, nježna ljutina
mladi-luk

Mladi luk

  • Srednje intenzivna ljutina, sladak, ugodan miris
poriluk

Poriluk

  • Blaga ljutina, djelomično neutralan okus, slaba slatkoća
sremus

Medvjeđi luk

  • Okus sličan manje intenzivnom češnjaku