Patlidžan

patlidzan-hero-velika

Patlidžan je biljka koja je izvor mnogih vitamina i minerala. Sadrži važne fitonutrijente i antioksidanse. Fitonutrijenti čuvaju membrane stanica od oštećenja i štite lipide membrane moždanih stanica koje su zaštita stanici od slobodnih radikala.

Ova ukusna i zdrava biljka također sadrži vlakna koja imaju bitnu ulogu u reguliranju lipida u krvi i kolesterola, štiti žile od ateskleroze i bolesti srčanog sustava, potiče rad crijeva i veže na sebe vodu, čime se može spriječiti konstipacija i regulirati nivo gluokoze.

Na našim prostorima, uglavnom se uzgajaju patlidžani duguljastog oblika. Prilikom kupovine patlidžana najbolje je odabrati lagane i srednje velike patlidžane s manje sjemenka. Kora treba biti čvrsta, sjajna i bez oštećenja. Stabljika treba imati jarko zelenu boju, a unutrašnjost patlidžana bijelu s nekoliko sjemenki. Ako je unutrašnjost zelene boje, patlidžan nije dozrio.

U hladnjaku može stajati do 5 dana, u plastičnoj vrećici.



plavi-patlidzan1

Plavi patlidžan

  • Ugodan, pomalo gorak okus, spužvasta tekstura
mini-patlidzan1

Mini patlidžan

  • Okusom vrlo sličan plavom patlidžanu