Tikvice

tikvice-hero-velika

Ovo ljupko, zeleno ili bijelo povrće dolazi od porodice buča. Popularnost tikvica znatno raste u posljednjih nekoliko godina. Kroz posljednjih 30 godina, od nepoznate biljke, postala je neizostavan prilog ili dodatak svakog jela.

Što zbog vitamina, minerala ili ukusnog okusa, tikvica se je uspjela probiti u top 10 najčešće korištenih povrća u kuhinji. 

Mogu se jesti sirove i kuhane. Ukoliko preferirate neprerađene tikvice, preporuča se konzumacija dok su još mlade jer tada njihov orašasti okus tek dolazi do izražaja. S obzirom da tikvice imaju poprilično neutralan okus kada su kuhane, ili na bilo koji način obrađene, jelima komplimentiraju svojom mekoćom i sočnošću.




tikvice-zelena

Zelena tikvica

  • Prilično neutralan okus, meka kora, bijelo meso
tikvice-zuta

Žuta tikvica

  • Prilično neutralan okus, meka kora, meso bijele do bež boje
tikvice-bijele

Bijela tikvica

  • Prilično neutralan okus, meka kora, sočno meso
tikvice-mini

Mini tikvice

  • Prilično neutralan okus, meka kora, sočno meso, nije potrebno guliti koru
tikvice-cvijet

Cvijet tikvice

  • Blag okus, ukusni pohani i prženi