Morska riba igra važnu ulogu za zdravlje čovjeka i treba biti redoviti dio prehrane. Kako postoji mnogo vrsta morskih riba, tako postoji i mnogo različitih načina njihove pripreme. One daju tijelu veliku količinu vitamina B grupe, minerala (kalij, jod, natrij i bakar) i elemenata u tragovima. Imaju visok sadržaj bjelančevina i najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina. Morska riba može se koristiti u svježem, osušenom, zamrznutom ili konzerviranom stanju. METRO Cash & Carry osigurava Vam široki asortiman dnevno svježe morske ribe vrhunske kvalitete, kao i širok asortiman zamrznute i konzervirane ribe.

Morske ribe dijelimo na plave i bijele ribe, a one se prvenstveno razlikuju po nutritivnoj vrijednosti. Bijela riba je bogata aminokiselinama i bjelančevinama te sadrži velike blokove mišićnih vlakana i lako se probavlja. Na 100 grama bijele ribe prosječna kalorijska vrijednost je 70kcal. I plava i bijela morska riba su izuzetno zdrave te bi trebalo uključiti u prehranu i konzumirati najmanje 2 puta tjedno.

Bijele ribe: brancin, orada, hama, pagar, zubatac, arbun, iverak (romb), škarpina, grdobina, cipal, kovač, kirnja, sabljarka, oslić, ovčica, šarag, fratar, trlja, gavun, bakalar, ugor.



Bijela riba

  • Arbun

    arbun

    Arbun se može naći u Istočnom Atlantiku, u Sjevernom moru i u Mediteranu. Arbun je na tamošnjem tržištu dobro poznata riba, te je redovito transportirana u Europu.

  • Orada

    orada

    Orada je bijela riba koja se može pronaći pjeskovitim podmorjima na dubinama od 5 do 10 metara, a rasprostranjena je uzduž cijelog uzobalnog dijela primorja.

  • Bakalar

    bakalar

    Bakalar je bijela riba koje može biti sušena i svježa. Bakalar je komercijalno izrazito eksploatirana vrsta i vrlo cijenjena riba u prehrani.

  • Pagar

    pagar

    Pagari se mogu naći duž sjeverne obale Biskajskog zaljeva sve do Senegala, uključujući i na Mediteranu. Prepoznat je kao izuzetno kvalitetna riba, bijelog izrazito ukusnog mesa.

  • Fratar

    fratar

    Fratar, čiji je najbliži srodnik šarag, može narasti do 40 cm i težiti do 1,30 kg.

  • Gavun

    gavan

    Gavun, također poznat pod imenom girica, vrlo je poznata i cijenjena riba u Jadranskom moru, te jako tražena na hrvatskom tržištu.

  • Grdobina

    grdobina

    Grdobinu se može naći u tropskim i umjerenim dijelovima oceana, na Mediteranu i Crnom Moru. Iako nije tako ugodnog izgleda, itekako je ugodnog okusa te je svi bolji riblji restorani imaju u svojoj ponudi ekskluzivnih riba po visokoj cijeni.

  • Hama

    hama

    Hama, ili kako je u hrvatskoj još nazivaju – krb, nekada je bila rasprostranjena po cijeloj Jadranskoj obali, a danas je pred istrebljenjem. Okusom je najsličnija brancinu, a uzgaja se pored otočića Košara u blizini Nacionalnog parka Kornati.

  • Kovač

    kovac

    Zbog svog specifičnog izgleda, ali i kvalitete, ovo je jedna od najpoznatijih Jadranskih riba. Poznat je još i pod imenima šanpjer i riba Sv.Petra. Široko je rasprostranjen, a u redovnoj METRO ponudi dolazi iz mora Mediterana, najčešće iz Španjolske i Grčke.

  • Iverak (romb)

    iverak

    Iverak se može naći u istočnom Atlantiku, uz cijelu obalu Europe, u cijelom Mediteranu i Crnom moru. Iverak u Jadranskom moru može narasti do 45cm i težiti do 1.3 kg, dok u Atlantskom oceanu naraste do 60 cm i može težiti čak do 14 kg.

  • Oslić

    oslic

    Ljudi sve više i više prepoznaju kvalitetu i dobar okus ove ribe, pa je njegova komercijalna vrijednost zadnjih par godina u porastu.

  • Škarpina

    skarpiny

    Iako opasnog izgleda i otrovnih bodlji, škarpine su odličnog okusa i iznimno tražena riba na tržištu. Jedna je od najcjenjenijih pripadnica oborite ribe.

  • Šarag

    sarag

    Šarag je riba jajolikog oblika i spljoštenog tijela, jako sličan picu. Ima jaku čeljust s odebljanim usnicama.

  • Ugor

    ugor

    Ugora se može naći u morima od Norveške do Senegala i u Mediteranu, te je na tržištu stalno u ponudi.

  • Zubatac

    zubatac

    Zubatac je riba čvrste građe, a svoje ime duguje velikim, snažnim očnjacima.

  • Trlja

    trlja

    U METRO ponudi se može naći trlja kamenjarka i trlja blatarica, ovisno o ulovu. Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena riba zbog svog jedinstvenog ukusa.

  • Ovčica

    ovcica

    Ovčica je riba izduženog tijela, srebrnosive boje sa desetak tamnih pruga na bokovima. Veći primjerci potamne i poprime crnkastu boju. Može narasti do 45 centimetara veličine i do 2 kilograma težine.

  • Kirnja

    kirnja

    Kirnja ima veliko tijelo s izraženim ustima, dugu leđnu peraju i zaobljen rep. Boje variraju od smeđe do zelene, ovisno o godišnjem dobu i starosti ribe. Odrasla riba postaje smeđa s žutim mrljama i žućkastim donjim dijelom.

  • Cipal

    cipal

    Cipal je rasprostranjen po svim tropskim i umjerenim oceanima, a tržišno najvažnija područja izlova cipla su Mediteran, Crno more, kao i duž Američke obale Atlantskog oceana.

  • Brancin

    brancin

    Naš brancin, pravi je europski brancin jer nastanjuje obale cijele Europe. Igled brancina je specifičan i lako prepoznatljiv, izduženog je oblika, sive boje sa svjetlijim donjim dijelom tijela.

  • Sabljarka

    sabljarka

    Sabljarka se može naći u tropskim i toplijim morima. U Mediteranu, period od lipnja do srpnja, koji je također i period njihova mriještenja, najvažniji je period lova na sabljarke.



Saznajte više

  • Kako prepoznati svježu ribu?

    Uz sve sofisticiraniji distribucijski sustav, riba do kupca stiže nedugo nakon što je ulovljena. Svježu ribu možete prepoznati po bistrim i izbočenim očima i sjajnim ljuskama. Škrge, kao i unutarnji organi, trebaju biti jarko crvene boje, a nikako ne smiju biti sivi, sluzavi ili suhi. Meso svježe ribe je čvrsto i pogodno za filetiranje, te ako ga taknete na njemu ne smiju ostati udubljenja. Ukoliko riba ima kiselkast miris to je znak da je riba stara, jer ona svježa ima miris mora.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry ribarnici, naši prodavači su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru ribe i morskih plodova, te vam mogu preporučiti najbolje i dati vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman. Naši prodavači ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu i dostupnosti određene ribe, kao i da Vam na Gastro događanjima otkriju nove i zanimljive načine pripreme ribe.

  • HoReCa isporuka ribe

    Naši HoReCa kupci mogu naručiti dostavu svježe ribe u svoj restoran. Minimalni iznos narudžbe za dostavu (odnosi se na sveukupnu ponudu METRO Cash & Carry) je 2000 kn. Express dostava svježe ribe dostupna je od ponedjeljka do petka – narudžbe se primaju 24 sata ranije. METRO Cash & Carry zadovoljava stroge higijenske standarde, te Vam jamči svježinu i kvalitetu robe.

Ribolovna područja

Riba kupljena u METRO Cash & Carry centrima ima oznake iz kojeg ribolovnog područja dolazi, a koji su definirani od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu. Prema FAO, uspostavljeno je 27 glavnih ribolovnih područja koja mora i oceane dijele na numerirane zone. Ona uključuju 8 glavnih ribolovnih područja u unutrašnjosti koja obuhvaćaju kopnene vode, 19 velikih morskih ribolovnih područja koja pokrivaju mora Atlantika, Indijskog oceana i Pacifika s okolnim morima.