Morska riba igra važnu ulogu za zdravlje čovjeka i treba biti redoviti dio prehrane. Kako postoji mnogo vrsta morskih riba, tako postoji i mnogo različitih načina njihove pripreme. One daju tijelu veliku količinu vitamina B grupe, minerala (kalij, jod, natrij i bakar) i elemenata u tragovima. Imaju visok sadržaj bjelančevina i najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina. Morska riba može se koristiti u svježem, osušenom, zamrznutom ili konzerviranom stanju. METRO Cash & Carry osigurava Vam široki asortiman dnevno svježe morske ribe vrhunske kvalitete, kao i širok asortiman zamrznute i konzervirane ribe.

Morske ribe dijelimo na plave i bijele ribe, a one se prvenstveno razlikuju po nutritivnoj vrijednosti. Plava riba je nešto masnija, kalorijska vrijednost na 100 grama je u prosjeku 120kcal, no iznimno je bogata omega 3 masnim kiselinama. I plava i bijela morska riba su izuzetno zdrave te bi trebalo uključiti u prehranu i konzumirati najmanje 2 puta tjedno.

U morsku plavu ribu ubrajamo: skušu, srdelu, palamidu, tunu, lokardu i gof.

Plava riba

  • Srdela

    srdela

    Srdela je riba modro-zelene boje, srebrnog donjeg dijela. Izdužena je izgleda i veličine maksimalno 15 cm.

  • Gof

    gof

    Gof je vrlo cijenjena riba za prehranu, njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti.

  • Lokarda

    lokarda

    Lokardu je teško razlikovati od njoj najsrodnije skuše.

  • Palamida

    palamida

    Palamide se može naći duž cijele istočne obale Atlantika do Sjeverne Afrike, u Mediteranu, Crnom moru, a rasprostranjena je i duž cijele Jadranske obale.

  • Skuša

    skusa

    Skuša je riba otvorenog mora, brzi plivač prosječne veličine 30 cm kojeg se može naći u moru od Norveške do Maroka, u Mediteranu i Crno Moru. U ljetnom vremenu plivaju blizu obale, te je upravo to sezona lova na skuše. Skuša se smatra najukusnijom plavom ribom Jadrana.

  • Tuna

    tuna

    Tuna je riba otvorenog mora rasprostranjena u svim morima, osim polarnih i jedina je toplokrvna riba na svijetu.



Saznajte više

  • Kako prepoznati svježu ribu?

    Uz sve sofisticiraniji distribucijski sustav, riba do kupca stiže nedugo nakon što je ulovljena. Svježu ribu možete prepoznati po bistrim i izbočenim očima i sjajnim ljuskama. Škrge, kao i unutarnji organi, trebaju biti jarko crvene boje, a nikako ne smiju biti sivi, sluzavi ili suhi. Meso svježe ribe je čvrsto i pogodno za filetiranje, te ako ga taknete na njemu ne smiju ostati udubljenja. Ukoliko riba ima kiselkast miris to je znak da je riba stara, jer ona svježa ima miris mora.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry ribarnici, naši prodavači su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru ribe i morskih plodova, te vam mogu preporučiti najbolje i dati vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman. Naši prodavači ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu i dostupnosti određene ribe, kao i da Vam na Gastro događanjima otkriju nove i zanimljive načine pripreme ribe.

  • HoReCa isporuka ribe

    Naši HoReCa kupci mogu naručiti dostavu svježe ribe u svoj restoran. Minimalni iznos narudžbe za dostavu (odnosi se na sveukupnu ponudu METRO Cash & Carry) je 2000 kn. Express dostava svježe ribe dostupna je od ponedjeljka do petka – narudžbe se primaju 24 sata ranije. METRO Cash & Carry zadovoljava stroge higijenske standarde, te Vam jamči svježinu i kvalitetu robe.

Ribolovna područja

Riba kupljena u METRO Cash & Carry centrima ima oznake iz kojeg ribolovnog područja dolazi, a koji su definirani od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu. Prema FAO, uspostavljeno je 27 glavnih ribolovnih područja koja mora i oceane dijele na numerirane zone. Ona uključuju 8 glavnih ribolovnih područja u unutrašnjosti koja obuhvaćaju kopnene vode, 19 velikih morskih ribolovnih područja koja pokrivaju mora Atlantika, Indijskog oceana i Pacifika s okolnim morima.