Škampi, također znani pod imenima kozice i gamberi, komercijalno su najvažnija vrsta rakova. Izvrsnog su okusa i jednostavni za pripremu te se s njima može kreirati mnoštvo ukusnih jela. Nalaze se u svim svjetskim morima i deltama rijeka, no više od polovice škampi na tržištu dolazi iz umjetnog uzgoja. Meso škampa podložno je oksidaciji i brzom kvarenju te je stoga brzo zamrzavanje svježih škampi neophodno. Meso škampa koristi se za pripremu različitih specijaliteta, a najčešće u rižotima i umacima uz tjestenine, dok se glava i kliješta škampa koriste za pripremu temeljaca za riblja jela.


Saznajte više

  • Metode ulova

    Većina rakova lovi se na vrlo specifičan način, koristeći razna pomagala. Pomagala variraju - od teških metalnih mreža, koje potonu na dno te zarobe raka, - do običnih mreža za lov. U većini slučajeva - meso rakova je trenutno kuhano na ribarskim brodovima, te nakon kuhanja smrznuto ili konzervirano.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry ribarnici, naši prodavači su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru ribe i morskih plodova, te vam mogu preporučiti najbolje i dati vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman. Naši prodavači ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu i dostupnosti određene ribe, kao i da Vam na Gastro događanjima otkriju nove i zanimljive načine pripreme ribe.

  • HoReCa isporuka ribe

    Naši HoReCa kupci mogu naručiti dostavu svježe ribe u svoj restoran. Minimalni iznos narudžbe za dostavu (odnosi se na sveukupnu ponudu METRO Cash & Carry) je 2000 kn. Express dostava svježe ribe dostupna je od ponedjeljka do petka – narudžbe se primaju 24 sata ranije. METRO Cash & Carry zadovoljava stroge higijenske standarde, te Vam jamči svježinu i kvalitetu robe.

Ribolovna područja

Riba kupljena u METRO Cash & Carry centrima ima oznake iz kojeg ribolovnog područja dolazi, a koji su definirani od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu. Prema FAO, uspostavljeno je 27 glavnih ribolovnih područja koja mora i oceane dijele na numerirane zone. Ona uključuju 8 glavnih ribolovnih područja u unutrašnjosti koja obuhvaćaju kopnene vode, 19 velikih morskih ribolovnih područja koja pokrivaju mora Atlantika, Indijskog oceana i Pacifika s okolnim morima.