Školjke su poznate kao sastojak koji donosi beskraj kulinarskih varijanti. Školjke i puževi prepoznatljivi su po tvrdom oklopu, a zoološki spadaju u mekušce, koji također uključuju galvonošce. Žive u oceanu, a rangirani su kao drugi najvažniji u kulinarstvu nakon rakova. Same školjke sastoje se od dvije polovice koje su čvrsto povezane na egzaktnom mjestu tvoreći zglobni spoj koji je načinjen od čvrstog ligamenta.

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, a sadrže vrlo malo masnoća. Od prahistorijskog vremena su se koristile u prehrani, ponajprije na priobalnom dijelu. Danas se uzgajaju u Istočnoj Aziji, Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. 


Školjke

 • Dagnje

  dagnje

  Tamno crne ili sa svijetlo zelenim vrškom, dagnje su najpopularniji školjkaši zbog svojeg ukusnog mesa i lake dostupnosti.

 • Jakovljeva kapica

  jakovljeva-kapica

  Naziva je još i Jakobova kapica, školjka sv. Jakova, kapešante ili kapesante.

 • Kamenice

  kamenice

  Kamenice su popularne diljem svijeta, ne samo zbog toga što su na glasu kao afrodizijak, nego i zbog njihovog izuzetnog okusa.

 • Kapelunge

  $name

  Kapelunge se nazivaju još i prstavac ili cijevasti šljanak. Svojim izgledom podsjećaju na prstaca, pa su postale zamjena za tu zabranjenu deliciju.

 • Prnjavice

  $name

  Prnjavica se još naziva i brbavica, kučica, dondola, grop, rovanica, ladinka.

 • Vongole

  $name

  Vongole, poznate i pod imenom Venerine školjke, dobile su ime po Veneri, božici ljubavi i ljepote.Saznajte više

 • Kako prepoznati svježe školjke?

  Za sigurnu konzumaciju potrebno je znati vrlo bitnu činjenicu pri nabavi školjki. Kako biste bili sigurni da kupujete ispravno, važno je paziti da su školjke još uvijek žive. Kako to provjeriti? Školjke koje su otvorene, te na kucanje lagano zatvore svoju ljušturu su žive školjke. One koje se ne otvaraju - ne preporučaju se za konzumaciju iz razloga što su možda bile mrtve pri ulovu, te su se počele raspadati.

 • Pitajte naše stručnjake

  U METRO Cash & Carry ribarnici, naši prodavači su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru ribe i morskih plodova, te vam mogu preporučiti najbolje i dati vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman. Naši prodavači ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu i dostupnosti određene ribe, kao i da Vam na Gastro događanjima otkriju nove i zanimljive načine pripreme ribe.

 • HoReCa isporuka ribe

  Naši HoReCa kupci mogu naručiti dostavu svježe ribe u svoj restoran. Minimalni iznos narudžbe za dostavu (odnosi se na sveukupnu ponudu METRO Cash & Carry) je 2000 kn. Express dostava svježe ribe dostupna je od ponedjeljka do petka – narudžbe se primaju 24 sata ranije. METRO Cash & Carry zadovoljava stroge higijenske standarde, te Vam jamči svježinu i kvalitetu robe.

Jeste li znali?

Školjke su bogate proteinima, mineralima i vitaminima, te sadrže malo masnoća, stoga ne iznenađuje da se školjke konzumiraju još od predpovijesnih vremena. Danas, zbog povećane potražnje, veliki postotak školjaka dolazi iz uzgoja, koji se najčešće nalaze u Istočnoj Aziji, Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu.