Deverika je jedna od češćih ribljih vrsta prisutnih u Europi, a u Hrvatskoj je najrasprostranjenija po Slavoniji. Tijelo deverike je plosnato, s visokim hrptom, sivkaste boje, a prema trbuhu je srebrnaste boje. Peraje su joj sive, a glava malena. Ima dulju i jaku podrepnu peraju i velike ljuske. Meso joj ima dosta kostiju, ali je ukusno i sočno. Obično, naši ribiči je po strani zarežu i jače peku tako da se sitnije koščice preprže. Naraste do dužine između 20 i 50 cm te do težine između 1 i 6 kg.


Saznajte više

  • Kako prepoznati svježu ribu?

    Uz sve sofisticiraniji distribucijski sustav, riba do kupca stiže nedugo nakon što je ulovljena. Svježu ribu možete prepoznati po bistrim i izbočenim očima i sjajnim ljuskama. Škrge, kao i unutarnji organi, trebaju biti jarko crvene boje, a nikako ne smiju biti sivi, sluzavi ili suhi. Meso svježe ribe je čvrsto i pogodno za filetiranje, te ako ga taknete na njemu ne smiju ostati udubljenja. Ukoliko riba ima kiselkast miris to je znak da je riba stara, jer ona svježa ima miris mora.

  • Pitajte naše stručnjake

    U METRO Cash & Carry ribarnici, naši prodavači su Vam na usluzi za pomoć pri odabiru ribe i morskih plodova, te vam mogu preporučiti najbolje i dati vam odgovore na sva pitanja koja imate vezano uz asortiman. Naši prodavači ovdje su za Vas kako bi Vam olakšali odabir, dali Vam informacije o podrijetlu i dostupnosti određene ribe, kao i da Vam na Gastro događanjima otkriju nove i zanimljive načine pripreme ribe.

  • HoReCa isporuka ribe

    Naši HoReCa kupci mogu naručiti dostavu svježe ribe u svoj restoran. Minimalni iznos narudžbe za dostavu (odnosi se na sveukupnu ponudu METRO Cash & Carry) je 2000 kn. Express dostava svježe ribe dostupna je od ponedjeljka do petka – narudžbe se primaju 24 sata ranije. METRO Cash & Carry zadovoljava stroge higijenske standarde, te Vam jamči svježinu i kvalitetu robe.

Jeste li znali?

Usprkos tome što slatke vode čine tek manji udio svjetskih vodnih površina, čak 1/3 riba čine slatkovodne vrste! Najčešće vrste koje nalazimo u našim rijekama su šaran, štuka, som, smuđ, grgeč, jegulja, amur, linjak, kečiga i deverika. Riječnu ribu poput pastrve, šarana, štuke, amura, grgeča ili soma najbolje je prije termičke obrade marinirati nekoliko sati u limunovom soku ili octu. Marinada može biti i od vina i začina. Marinadi se može dodati luk, češnjak, sol, papar, peršin i kopar, koji će neutralizirati karakterističan miris slatkovodne ribe.