Grožđe

grozde-hero-velika

Grožđe se najviše koristi u vinogradarstvu.  Od zemalja najviše u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Balkanskom području. Nažalost, sorti desertnog grožđa puno je manje, otprilike svega 8. Mogu se pronaći u većini trgovina, a najviše se dobavljaju iz Njemačke.

Desertno grožđe najviše se jede kao svježe, neobrađeno voće. Ukusno je samo za sebe, u salatama, na kolačima i kao desert. Njihova hrskava tekstura i sočan okus vrlo su popularni u pikantim ili izrazito kiselim jelima gdje pružaju neočekivani kontrast.

Četiri petine grožđa sastoji se od vode, a ostatak od ugljikohidrata; posebno u obliku glukoze i fruktoze. Grožđe podiže razinu šećera u krvi, poboljšava koncetraciju i smanjuje umor. Također, sadrži važne vitamine B grupe i vlakna.

Možemo sa sigurnošću reći kako grožđe nije samo ukusan međuobrok ili desert, već uvelike doprinosi poboljšanju našeg općeg zdravlja.




bijelo-grozde1

Bijelo grožđe

  • Ugodno sladak okus
grozde-crno1

Crno grožđe

  • Tvrdi grozdovi, blago voćni okus

 

Crveno grožđe

  • Srednje slatko