Kruške

kruske-hero-velika

U prošlosti, kruške su bile vrlo tvrdo voće. U svakom receptu ili kuharici preporučalo se kuhanje krušaka kako bi omekšale. Najčešće su kuhane u kompotu zajedno s vinom ili dodavanjem brašna, pečene kao pite. Konzumacija sirovih krušaka smatrala se nezdravom, u nekim slučajevima čak i otrovnom. Srećom, u 13. stoljeću otkrivene su dobre strane krušaka, te je vjerovanje o njihovoj štetnosti zauvijek nestalo.

Kroz mnoga stoljeća, najviše truda i ljubavi prema uzgoju krušaka bilo je uloženo u Francuskoj, Belgiji i Engleskoj, iako sam uzgoj istih nije lak. Kruške zahtjevaju duboko i bogato tlo, te mnogo više topline nego što to jabuke traže - posebno kasne sorte. Iz tog razloga, kruške najbolje uspjevaju u regijama centralne europe gdje je klima povoljna. Ako je tlo vlažno i hladno, do dva mjeseca prije berbe, plodovi će imati prazan okus i suhu teksturu.

S nutricionističkog stajališta, kruške su vrlo korisno voće. Dijele slične vrijednosti s jabukama. Jedina razlika je udio vlakana; naime kruške sadrže gotovo dva puta više vlakana nego jabuke, što ih čini povoljnim voćem za probavne tegobe.




kruska-viljamovka1

Kruška Viljamovka

  • Ukusna i sočna, elegantna aroma
kruska-abata1

Kruška Abata

  • Sočna, blaga aroma
kruska-limonera1

Kruška Limonera

  • Slatka, sočna, desertna kruška, ugodna i blaga aroma
kruska-nashi1

Kruška Nashi

  • Izrazito sočna, osvježavajuća, blago slatka