METRO održivost: Naš cage-free za care-free

Vrijeme čitanja : 2 min
ODRZIVOST JAJA

Kao jedna od vodećih međunarodnih veleprodajnih tvrtki, svojom novom politikom smo se obvezali na korištenje jaja isključivo iz nekaveznog uzgoja u svim svojim poslovnicama diljem svijeta.

Ne hodamo po jajima, uvodimo cage-free poslovanje

Kao jedna od najvećih veleprodajnih tvrtki na svijetu, obvezali smo se utjecati na dobrobit životinja u svom lancu opskrbe javnom izjavom kako ćemo jaja u ljusci i tekuća jaja nabavljati isključivo od poljoprivrednika koji koriste nekavezne sustave držanja kokoši. Svoje obećanje ćemo ispuniti čak i na najizazovnijim tržištima.

Naše poslovnice u zapadnoj i južnoj Europi ispunit će rok do 2022. godine, a one iz istočne Europe, uključujući Rusiju i Ukrajinu, do 2025. godine. Kao rok za korištenje isključivo cage-free jaja na preostalim tržištima, poput onog u Kini, najavljujemo 2027. godinu te će time naše cage-free poslovanje postati pravilo na globalnoj razini, što je uistinu velik korak naprijed prema svijetu bez kaveza.

Što je bilo prvo, kavez ili jaje?

Ovom odlukom postali smo dio velikog svjetskog trenda zbog kojeg sve više tvrtki odabire poslovanje bez kaveza. Cage-free trend pokrenula je globalna koalicija Open Wing Alliance koja okuplja preko 60 organizacija sa svih kontinenata, a u 2018-oj priključuje joj se i Udruga Pobjede koja svojom Ab ovo kampanjom ima za cilj ovaj svjetski trend dovesti i u Hrvatsku.

U Hrvatskoj već postoje internacionalne tvrtke koje su se javno obvezale na cage-free poslovanje te nam je posebno drago da smo se i mi pridružili tom popisu. Osim trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, za društveno odgovorno poslovanje ove vrste odlučili su se i mnogi najveći svjetski brendovi.

Hrvatsko otvaranje kaveza

Svi naši hrvatski veleprodajni centri, njih deset, koji se nalaze u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Puli, Varaždinu, Poreču i Dubrovniku, uskoro će nuditi isključivo cage-free jaja. Vjerujemo kako će ova odluka potaknuti mnoge hrvatske tvrtke koje u svome lancu nabave imaju jaja na priključivanje cage-free trendu.

Također, iznimno nam je drago što je i Hrvatska, u sklopu dodjele bespovratnih sredstava u 2020. za ruralni razvoj, prepoznala važnost usmjeravanja domaće poljoprivrede prema alternativnom načinu držanja u proizvodnji konzumnih jaja što otvara mogućnost modernizacije te povećanja konkurentnost hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava.