Gubana
Talijanska uskršnja gibanica.
Sastojci
KoličinaSastojci
700g
brašna za dizana tjesta300ml
hladno mlijeko180g
šećera15g
svježeg kvasca2kom
jaja1g
žumanjak160g
otopljenog maslaca1žličica
soli1korica
limuna i naranče750g
sjemenke jedne mahune vanilije ili 2 žlice ekstra vanilije200g
zlatnih grožđica100g
šećera100g
blanširanih badema100g
oraha50g
lješnjaka50g
pinjola60ml
Marsala vina50g
maslaca100g
graham keksa50g
amaretti keksa30g
kakaa2žlice
cimetakoricajednog
limunaKoraci
Korak 1
U malo mlijeka (odvojite od ukupne količine mlijeka) dodajte 1 žlicu šećera, 1 žlicu brašna, razmrzveljni svježi kvasac, promiješajte te ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Korak 2
U brašno dodajte kvasac, šećer, ostatak mlijeka, jaje, žumanjak, maslac, sol, koricu limuna i naranče te vaniliju.
Korak 3
Umijesite mekano elastično tijesto.
Korak 4
Ostavite pokriveno dok ne napravite punjenje.
Korak 5
Tostirajte sve orašide u suhoj tavi.
Korak 6
Prebacite orašide u blender, dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete pastu.
Korak 7
Tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu te razvaljajte na veličinu pravokutnika 45x30 cm.
Korak 8
Tijesto premažite dobivenom pastom. Ako će vam biti teško mazati, žlicu namočite u hladnu vodu. Od rubova ostavite 1 cm prazno.
Korak 9
Zarolajte po dužini te prebacite gibanicu u okrugli kalup.
Korak 10
Ostavite da se diže barem sat vremena.
Korak 11
Premažite gibanicu razmućenim žumanjkom i stavite peći na 45 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Korak 12
Ostavite da se ohladi prije rezanja.