Gubana

Talijanska uskršnja gibanica.

Gubana
Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremeSrednje
Porcije4

Sastojci

KoličinaSastojci
700g
brašna za dizana tjesta
300ml
hladno mlijeko
180g
šećera
15g
svježeg kvasca
2kom
jaja
1g
žumanjak
160g
otopljenog maslaca
1žličica
soli
1korica
limuna i naranče
750g
sjemenke jedne mahune vanilije ili 2 žlice ekstra vanilije
200g
zlatnih grožđica
100g
šećera
100g
blanširanih badema
100g
oraha
50g
lješnjaka
50g
pinjola
60ml
Marsala vina
50g
maslaca
100g
graham keksa
50g
amaretti keksa
30g
kakaa
2žlice
cimeta
koricajednog
limuna

Koraci

Korak 1
U malo mlijeka (odvojite od ukupne količine mlijeka) dodajte 1 žlicu šećera, 1 žlicu brašna, razmrzveljni svježi kvasac, promiješajte te ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
Korak 2
U brašno dodajte kvasac, šećer, ostatak mlijeka, jaje, žumanjak, maslac, sol, koricu limuna i naranče te vaniliju.
Korak 3
Umijesite mekano elastično tijesto.
Korak 4
Ostavite pokriveno dok ne napravite punjenje.
Korak 5
Tostirajte sve orašide u suhoj tavi.
Korak 6
Prebacite orašide u blender, dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete pastu.
Korak 7
Tijesto izvadite na pobrašnjenu površinu te razvaljajte na veličinu pravokutnika 45x30 cm.
Korak 8
Tijesto premažite dobivenom pastom. Ako će vam biti teško mazati, žlicu namočite u hladnu vodu. Od rubova ostavite 1 cm prazno.
Korak 9
Zarolajte po dužini te prebacite gibanicu u okrugli kalup.
Korak 10
Ostavite da se diže barem sat vremena.
Korak 11
Premažite gibanicu razmućenim žumanjkom i stavite peći na 45 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva.
Korak 12
Ostavite da se ohladi prije rezanja.