Pizza Rustica

Pizza rustica je tradicionalno talijansko jelo koje se obično priprema za Uskrs.

Pizza Rustica

Sastoji se od debljeg sloja tijesta za pizzu ispunjenog ricottom, sirom, jajima, salamom, šunkom i drugim sastojcima. Ova slana pita je zapečena u pećnici dok ne postane zlatno smeđa.

Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremeSrednje
Porcije4

Sastojci

KoličinaSastojci
500g
glatko brašno
220g
maslac
2žlice
soli
8kom
jaja
6žlica
vode
500g
ricotta sir
350ml
mlijeko
100ml
vrhnje za kuhanje
150g
mozzarella narezana na manje komade
200g
naribanog parmezana
200g
suha kobasica sitno sjeckana
150g
sitno sjeckana panceta
150g
sitno sjeckani pršut
200g
svježeg baby špinata
1komad
crvene paprike babure
sol i papar

Koraci

Korak 1
Tijesto – pomiješati sve sastojke i zamijesiti prhko tijesto.
Korak 2
Odvojiti dio tijesta, a preostali dio razvaljati tako da pokrije dno i rubove kalupa. Možete koristiti kalup za tortu koji ima više rubove.
Korak 3
Stavite kalup s razvaljanim tijestom u hladnjak.
Korak 4
Pomiješajte sve sastojke za punjenje te prelijte preko ohlađenog tijesta.
Korak 5
Tijesto koje ste na početku odvojili razvaljate na veličinu promjera kalupa i izrežite na trakice debljine 1 cm i dužine kalupa te naravite tzv. mrežu.
Korak 6
Prekrijte vrh kalupa mrežom te poravnajte rubove.
Korak 7
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40-ak minuta.
Korak 8
Prvih 30 minuta kalup prekrijte aluminijskom folijom te ju maknite zadnjih 10-ak minuta.