Pizza Rustica
Pizza rustica je tradicionalno talijansko jelo koje se obično priprema za Uskrs.
Sastoji se od debljeg sloja tijesta za pizzu ispunjenog ricottom, sirom, jajima, salamom, šunkom i drugim sastojcima. Ova slana pita je zapečena u pećnici dok ne postane zlatno smeđa.
Sastojci
KoličinaSastojci
500g
glatko brašno220g
maslac2žlice
soli8kom
jaja6žlica
vode500g
ricotta sir350ml
mlijeko100ml
vrhnje za kuhanje150g
mozzarella narezana na manje komade200g
naribanog parmezana200g
suha kobasica sitno sjeckana150g
sitno sjeckana panceta150g
sitno sjeckani pršut200g
svježeg baby špinata1komad
crvene paprike baburesol i papar
Koraci
Korak 1
Tijesto – pomiješati sve sastojke i zamijesiti prhko tijesto.
Korak 2
Odvojiti dio tijesta, a preostali dio razvaljati tako da pokrije dno i rubove kalupa. Možete koristiti kalup za tortu koji ima više rubove.
Korak 3
Stavite kalup s razvaljanim tijestom u hladnjak.
Korak 4
Pomiješajte sve sastojke za punjenje te prelijte preko ohlađenog tijesta.
Korak 5
Tijesto koje ste na početku odvojili razvaljate na veličinu promjera kalupa i izrežite na trakice debljine 1 cm i dužine kalupa te naravite tzv. mrežu.
Korak 6
Prekrijte vrh kalupa mrežom te poravnajte rubove.
Korak 7
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40-ak minuta.
Korak 8
Prvih 30 minuta kalup prekrijte aluminijskom folijom te ju maknite zadnjih 10-ak minuta.