Mono porcija od pistacija i malina
Sastojci
KoličinaSastojci
180g
maslac350g
glatkog brašna140g
šećeraPrstohvat
soli50g
bademovog brašna2kom
jaja veličine L200g
bijele čokolade110 g
paste od pistacije70g
šećera800g
vrhnja za šlag15g
želatine200g
bijele čokolade100g
pasta od pistacije150g
feuilletine keksa 8prhki keks)150g
pire od malina50g
šećera8g
želatine200g
kondenziranog mlijeka300g
bijele čokolade20g
želatine120ml
vode300g
glukoze150g
maslaca3rings
prehrambena boja po željiKoraci
Korak 1 - prhko tjesto
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.
Korak 2 - prhko tjesto
Pomiješati sve sastojke te umijesiti prhko tijesto.
Korak 3 - prhko tjesto
Razvaljati između dva papir za pečenje na debljinu od 2,5 mm te izrezati željeni oblik (prema obliku silikonskog kalupa u kojem ćete raditi preostali dio deserta).
Korak 4 - prhko tjesto
Staviti da se ohladi u hladnjaku na barem 30 minuta te staviti peći na 15 minuta.
Korak 5 - mousse od pistacije
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici.
Korak 6 - mousse od pistacije
Otopite bijelu čokoladu na pari zajedno s pastom od pistacija.
Korak 7 - mousse od pistacije
Dodajte joj nabubrenu želatinu i promiješajte dok se ne otopi.
Korak 8 - mousse od pistacije
Slatko vrhnje istucite u ne prečvrsti šlag te mu ručno umiješajte čokoladu s pastom od pistacija.
Korak 9 - hrskavi dio
Otopite čokoladu na pari.
Korak 10 - hrskavi dio
Dodajte pastu od pistacija i promiješajte.
Korak 11 - hrskavi dio
Ostavite da se malo prohladi, a zatim dodajte kekse i polagano sve povežite.
Korak 12 - hrskavi dio
Razmažite smjesu po papiru za pečenje na debljinu od 0,5 cm i stavite u hladnjak da se stisne.
Korak 13 - hrskavi dio
Izrezati na debljinu/širinu tako da stane u sredinu silikonskog kalupa.
Korak 14 - gel od maline
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici.
Korak 15 - gel od maline
Pire i šećer staviti u lonac i zakuhati dok se šećer ne otopi.
Korak 16 - gel od maline
Maknuti s vatre i dodati želatinu te miješati dok se ne otopi.
Korak 17 - gel od maline
Izliti u silikonski kalup ili neki drugi, ali obložen prozirnom folijom te ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebaciti u zamrzivač.
Korak 18 - gel od maline
Izrezati na debljinu/širinu tako da stane u sredinu silikonskog kalupa.
Korak 19 - sjajna glazura
Želatinu pripremimo prema uputi na vrećici.
Korak 20 - sjajna glazura
Glukozu, šećer i vodu zagrijemo do vrenja.
Korak 21 - sjajna glazura
Maknemo s vatre i dodamo nabubrenu želatinu i kondenzirano mlijeko.
Korak 22 - sjajna glazura
Sve promiješamo i prelijemo preko sitno sjeckane bijele čokolade i maslaca.
Korak 23 - sjajna glazura
Ostavimo kratko i promiješamo štapnim mikserom da se sve spoji.
Korak 24 - sjajna glazura
Glazuru ostaviti da se ohladi do 30 – 35 stupnjeva, a zatim ju preliti preko zamrznute torte.
Korak 25 - slaganje
Za ovaj desert koristite silikonske kalupe raznih oblika.
Korak 26 - slaganje
Do pola kalupa ulijte mousse od pistacija.
Korak 27 - slaganje
U mousse utisnite izrezani gel od malina te na njega dodajte izrezani hrskavi dio te ga utisnite u sredinu kalupa na način da mousse od pistacija prekrije i gel i hrskavi dio.
Korak 28 - slaganje
Po potrebi na vrh dodajte još mousse tako da prekrije kalup do vrha te zagladite.
Korak 29 - slaganje
Ponovite dok ne popunite sve silikonske kalupe.
Korak 30 - slaganje
Ohladite u hladnjaku, a zatim prebacite u zamrzivač preko noći.
Korak 31 - slaganje
Drugi dan pripremite staklenu glazuru, ohladite ju na 30-35 stupnjeva te prelijte preko zamrznutog kolača kojeg ste netom prije glaziranja izvadili iz zamrzivača.
Korak 32 - slaganje
Glazirajte na način da uzmete pleh, rešetku za hlađenje biskvita te na rešetku stavite kolač tako da kod prelijevanja glazurom višak padne u pleh.
Korak 32 - slaganje
Ostavite da se kolač skroz odmrzne, ukrasite i poslužite.