Tortica od yuzua i kokosa
Sastojci
KoličinaSastojci
3kom
bjelanjka70g
šećera3kom
žumanjka55g
glatkog brašna30g
maslaca300ml
yuzu pirea150g
šećera5g
želatina u prahu150ml
mlijekakorica i sok jedne limete
2kom
jaja50g
šećera70g
maslaca5g
želatine u prahu300g
pirea od kokosa80g
šećera300g
slatkog vrhnja10g
želatine200g
kondenziranog mlijeka 300g
bijela čokolada20g
želatina120ml
vode300g
glukozeprehrambena boja po želji
Koraci
Korak 1 - biskvit
Bjelanjke pjenasto istucite pa im dodajte pola šećera, nastavite miksati, a zatim dodajte i ostatak šećera i miksajte dok ne dobijete sjajni šaum.
Korak 2 - biskvit
Dodajte žumanjke te sve zajedno izmiskajte.
Korak 3 - biskvit
Brašno prosijte te malo po malo dodajte u bjelanjke s žumanjcima uz ručno miješanje.
Korak 4 - biskvit
Na kraju dodajte rastopljeni maslac te promiješajte.
Korak 5 - biskvit
Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 24 cm prekriven papirom za pečenje.
Korak 6 - biskvit
Pecite 15 minuta na 180 stupnjeva.
Korak 7 - biskvit
Kad je biskvit pečen, ostavite da se ohladi, a zatim ga izrežite na krugove malo manje od veličine kalupa za tortice.
Korak 8 - žele od yuzua
Želatinu pripremite prema uputi na pakiranju.
Korak 9 - žele od yuzua
Yuzu zajedno sa šećerom zagrijte, maknite s vatre te dodajte nabubrenu želatinu.
Korak 10 - žele od yuzua
Sve dobro promiješajte te izlijte u kalup promjera 18-20 cm koji ste prekrili prozirnom folijom. Ukoliko koristite silikonski kalup ne trebate prekrivati folijom.
Korak 11 - žele od yuzua
Stavite u zamrzivač preko noći.
Korak 12 - žele od yuzua
Drugi dan izvadite iz zamrzivača te manjim okruglim izrezivačem, izrežite krugove, iste veličine kao i što ste izrezali biskvit.
Korak 13 - cremeux od limete
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici.
Korak 14 - cremeux od limete
Mlijeko stavite u manji lonac te mu dodajte naribanu koricu limete.
Korak 15 - cremeux od limete
Zagrijte, a zatim ostavite 15-ak minuta dok se limeta ne infuzira te potom procijedite.
Korak 16 - cremeux od limete
Jaja i šećer pjenasto izmutite, dodajte infuzirano mlijeko i sok od limete.
Korak 17 - cremeux od limete
Vratite na vatru i miješajte dok se ne zgusne.
Korak 18 - cremeux od limete
Dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
Korak 19 - cremeux od limete
Maknite s vatre, malo ohladite te dodajte maslac i izblendajte.
Korak 20 - cremeux od limete
Prelijte u kalup promjera 22 cm prekriven prozirnom folijom i po dnu i po rubovima.
Korak 21 - cremeux od limete
Ohladite u hladnjaku, a zatim prebacite u zamrzivač preko noći.
Korak 22 - cremeux od limete
Drugi dan izvadite iz zamrzivača te manjim okruglim izrezivačem, izrežite krugove, iste veličine kao i što ste izrezali biskvit i gel od yuzua.
Korak 23 - moussea od kokosa
Pripremite želatinu prema uputi na vrećici.
Korak 24 - moussea od kokosa
U manjem loncu zagrijte pire od kokosa i šećer dok se šećer ne otopi.
Korak 25 - moussea od kokosa
Maknite s vatre i dodajte nabubrenu želatinu.
Korak 26 - moussea od kokosa
Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag te ručno umiješajte u pire od kokosa.
Korak 27 - moussea od kokosa
Ovaj desert možete slagati i kao tortu u kalupu promjera 26 cm ukoliko nemate manje silikonske kalupe, no u tom slučaju nemojte izrezivati biskvit, cremeux od limete i žele od yuzua.
Korak 28 - slaganje
Ovaj desert možete slagati i kao tortu u kalupu promjera 26 cm ukoliko nemate manje silikonske kalupe, no u tom slučaju nemojte izrezivati biskvit, cremeux od limete i žele od yuzua.
Korak 29 - slaganje
U silikonskim kalupima prvo izlijte mousse od kokosa do pola visine kalupa.
Korak 30 - slaganje
Utisnite gel od yuzua, zatim cremeux od limete.
Korak 31 - slaganje
Dodajte još malo moussa od kokosa te utisnite biskvit.
Korak 32 - slaganje
Ohladite u hladnjaku, a zatim prebacite u zamrzivač preko noći.
Korak 33 - slaganje
Izvadite iz zamrzivača, ukrasite i ostavite da se potpuno odmrzne prije posluživanja.