Hvarska gregada
Sastojci
KoličinaSastojci
1,5kg
bijele ribe (brancin, oslić, grdobina)4kom
jakobove kapice4kom
škampa2kom
luka2češnja
češnjaka2kom
lovorovog lista1kg
krumpira1dl
maslinovog ulja1,5dl
bijelog vinariblji temeljac
peršinov list
sol i papar
Koraci
Korak 1
Luk očistie i narežite na polumjesece.
Korak 2
Krumpire ogulite i narežite na ploške.
Korak 3
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk, posolite i kratko sotirajte. Smanjite vatru i pirjajte luk još 10ak minuta. Kad luk omekša dodajte nasjeckani češnjak i narezane krumpire, podlijte s malo ribljeg temeljca, pospite nasjeckanim peršinovim listom, dodajte lovorov list i na jačoj vatri kuhajte 10 minuta, uz dodavanje ribljeg temeljca.
Korak 4
Za to vrijeme očistite i narežite na manje komade grdobinu, oslića i filete brancina.
Korak 5
U tavu dodajte komade ribe, pospite paprom, podlijte bijelim vinom i kuhajte na laganijoj vatri 10-15 minuta. Tijekom kuhanja gregadu nemojte miješati već povremeno samo lagano protresite posudu.
Korak 6
Dodajte jakobove kapice, zatim i škampe te kuhajte još par minuta.
Korak 7
Gregadu maknite s vatre, pospite s još nasjeckanog peršinovog lista i prelijte s malo maslinova ulja i poslužite.