Punjena butternut tikva

Punjena butternut tikva je ukusno jelo koje se priprema tako da se tikva izdubi i napuni raznovrsnim sastojcima. Butternut tikva, poznata po svojoj slatkoći i orašastom okusu, često se koristi kao prirodna posuda za punjenje. Tipično se tikva izdubi, a unutrašnjost se puni sastojcima kao što su meso, riža, povrće, začini i sir.

butternut tikvice

Nakon punjenja, tikva se često peče u pećnici dok ne postane mekana i sočna, a njen slatki okus se dodatno obogati. Ova jela često se poslužuju kao cjelovit obrok jer kombiniraju proteine, ugljikohidrate i povrće u jednoj posudi.

Punjena butternut tikva je popularna opcija među osobama koje traže hranjive obroke s bogatim okusima, a također je često prisutna na stolovima tijekom jesenskih i zimskih mjeseci kada je butternut tikva sezonska. Ovo jelo omogućuje kreativnost u izboru sastojaka za punjenje i može zadovoljiti različite prehrambene potrebe i preferencije.

Vrijeme pripreme45 min
Težina pripremeMedium
Porcije5

Sastojci

KoličinaSastojci
1kom
butternut tikva
1kom
crveni luk sitno sjeckan
1žlica
svježeg timijana
3češnja
češnjaka, sitno sjeckanog
100g
kuhanog kestena sitno sjeckanog
100g
kuhane kvinoje
300g
kuhane smeđe leće
20g
sušene brusnice
30g
veganskog maslaca
50g
špinata
maslinovo ulje
sol
papar

Koraci

Korak 1
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.
Korak 2
Tikvu narežite na šnite debljine 3-4 cm.
Korak 3
Izvadite koštice, a dio mesa tikve koji ste izvaditi narežite na kockice. Dio mesa tikve ostavite na tikvi.
Korak 4
Tikve poslažite na pleh prekriven papriom za pečenje, prelijte s malo maslinova ulja, posolite, popaprite i stavite peći na 20ak minuta.
Korak 5
U tavu dodajte malo maslinova ulja, dodajte luk, češnjak i timijan te miješajte dok luk ne omekša.
Korak 6
Dodajte kestene, brusnice, meso tikve, maslac i miješajte dok se maslac ne rastopi.
Korak 7
Dodajte kvinoju i leću te špinat te sve dobro promiješajte.
Korak 8
Dodajte sol i papar.
Korak 9
Pleh s tikvama izvadite van, napunite smjesom, prelijte s još malo maslinova ulja te vratite u pećnicu na još 20ak minuta.
Korak 10
Poslužite uz vegansko vrhnje.
Ne propustite
metro katalozi
provjerite što smo ovaj put izdvojili za vas
Pronađite najbolje ponude na jednom mjestu
Pogledajte ponude
newsletter
uvijek budite u toku. prvi saznajte novosti i ponude
Prijavite se na naš newsletter
Prijavi se