sushi maki i uramaki
Sastojci
KoličinaSastojci
300g
sushi riže70ml
rižina octa30g
šećera1žličica
soli1paket
alga sushi nori200g
lososa1
krastavac1
zreli avokado3
wasabi pastasoja umak
sezamove sjemenke
ukiseljeni đumbir
Koraci
Korak 1
Rižu dobro isperite te ju prelijte vodom i stavite kuhati dok ne zavrije, a potom ju kuhajte 15ak minuta na najnižoj temperaturi.
Korak 2
U zdjelici pomiješajte rižin ocat, sol i šećer te miješajte dok se sol i šećer ne rastope.
Korak 3
Kuhanu rižu ocijedite te joj dodajte mješavinu octa, soli i šećera te sve dobro promiješajte.
Korak 4
Narežite krastavac na trakice dužine 20 cm dužine i 0,5 cm širine.
Korak 5
Avokadu izvadite košticu te polovicu prerežite po dužini na trakice širine 0,5 cm.
Korak 6
Losos narežite također na trakice.
Korak 7
Alge prepolovite na pola.
Korak 8
na rub podloška od bambusa položite sjajnu polovicu alge.
Korak 9
Za Maki sushi - rižu stavljajte na reljefnu stranu alge, ne po cijeloj algi, već od odnjeg ruba pa do cca 1cm od gornjeg ruba alge. Za Uramaki sushi - rižu stavljajte po cijeloj algi, pospite rižu sa sezamovim sjemenkama, ali sada okrenite algu s rižom tako da vam strana na koj je riža bude položena na podlogu, a gornja, glatka strana alg eje okrenuta prema gore.
Korak 10
za Maki sushi - na rižu, 2 cm od donjeg ruba stavite po dužini alge losos, avokado i krastavac.
Korak 11
Zarolajte algu te dobivenu rolicu narežite na debljinu od 1,5 cm.
Korak 12
Za Uramaki sushi - na gornju, glatku stranu alge, radi lakšeg motanja staviti malu količinu riže te posložite ostatak sastojaka na algu i zamotajte rolicu.
Korak 13
Poslužite uz wasabi pastu, ukiseljeni đumbir i soja umak.