Punjena pečena guska

Sastojci
KoličinaSastojci
1cijela
guska (cca 5kg)3kom
jabuka2glavice
crvenog luka100g
kestena100g
oraha1kom
poriluk2kom
mrkve1prst
Mažurana, soli i papraKoraci
Pripremite gusku
Prije svega dobro operite gusku i obrišite je kuhinjskim papirnatim ubrusom.
Pripremite punjenje
Nakon toga pripremite punjenje: očistite crveni luk i isjeckajte ga na kockice, jabuke izrežite na četvrtine i odstranite sredinu, pa i njih narežite na kockice i promiješajte s kestenom, orahom i mažuranom.
Dobro začinite
Gusku s vanjske i unutrašnje strane detaljno začinite sa soli i paprom.
Napunite gusku
Žlicom sipajte punjenje u gusku, vodeći računa da ne pretjerate, jer će se guska tijekom pečenja raspasti ako je prepunjena.
Dobro povežite gusku
Kuhinjskim koncem povežite batake, provucite konac između njih, cijelom dužinom guske prema vratu, okrenite gusku na prsa i privežite krila čvrsto uz tijelo guske. Kada ovako povežete gusku prije pečenja, ona neće plivati u vlastitoj masnoći i samim tim njeno meso neće upiti svu masnoću koja se otopila.
Dodajte povrće
Sitno isjeckajte mrkvu i poriluk i stavite na dno posude za pečenje, zajedno s preostalim punjenjem. Postavite gusku preko povrća.
Ispecite gusku i uživajte
Gusku pecite 3 - 3,5 h (zavisno od veličine) na temperaturi od oko 190°C, povremeno je prelijevajući sokom od pečenja. Ako je potrebno, dodajte malo vode kako pečenje ne bi izgorjelo. U posljednjih 15-20 minuta, povećajte temperaturu na 220°C, kako bi korica postala hrskava i dobila lijepu zlatnu boju.