Punjena pecena guska

Punjena guska

Vrijeme pripreme
:
300 minuta
Težina pripreme
:
Teško
Porcije
:
6

Sastojci

KoličinaSastojci
1cijela
guska (cca 5kg)
3kom
jabuka
2glavice
crvenog luka
100g
kestena
100g
oraha
1kom
poriluk
2kom
mrkve
1prst
Mažurana, soli i papra

Koraci

Pripremite gusku
Prije svega dobro operite gusku i obrišite je kuhinjskim papirnatim ubrusom.
Pripremite punjenje
Nakon toga pripremite punjenje: očistite crveni luk i isjeckajte ga na kockice, jabuke izrežite na četvrtine i odstranite sredinu, pa i njih narežite na kockice i pomešajte sa kestenom, orahom i mažuranom.
Dobro začinite
Gusku s vanjske i unutrašnje strane detaljno začinite sa soli i paprom.
Napunite gusku
Žlicom sipajte punjenje u gusku, vodeći računa da ne pretjerate, jer će se guska tijekom pečenja raspasti ako je prepunjena.
Dobro povežite gusku
Kuhinjskim koncem povežite batake, provucite konac između njih, cijelom dužinom guske prema vratu, okrenite gusku na prsa i privežite krila čvrsto uz tijelo guske. Kada ovako povežete gusku prije pečenja, ona neće plivati u vlastitoj masnoći i samim tim njeno meso neće upiti svu masnoću koja se otopila.
Dodajte povrće
Sitno iseckajte mrkvu i poriluk i stavite na dno posude za pečenje, zajedno sa preostalim punjenjem. Postavite gusku preko povrća.
Ispecite gusku i uživajte
Gusku pecite 3 - 3,5 h (zavisno od veličine) na temperaturi od oko 190°C, povremeno je prelijevajući sokom od pečenja. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode kako pečenje ne bi izgorjelo. U posljednjih 15-20 minuta, povećajte temperaturu na 220°C, kako bi korica postala hrskava i dobila lijepu zlatnu boju.