Paris - Brest
Sastojci
KoličinaSastojci
125ml
mlijeko125ml
voda100g
maslac5g
sol8g
šećer150g
glatko brašno200g
jaja (otprilike 4-5 jaja)listići badema
Sastojci za kremu:
375ml
mlijeka75g
žumanjka95g
šećera35g
gustina100g
maslac120g
praline paste od lješnjakaKoraci
Korak 1
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
Korak 2
Vodu, mlijeko, sol, šećer i maslac stavite u lonac i na laganu vatru da prokuha
Korak 3
Prosijte brašno.
Korak 4
Umutite jaja.
Korak 5
Kad je mlijeko s ostatkom sastojaka prokuhalo, maknite s vatre i ubacite svo brašno i brzo sve promiješajte.
Korak 6
Vratite na vatru i kratko miješajte (malo žešće) dok se tijesto ne pretvori u kuglu.
Korak 7
Maknite s vatre, uzmite mikser i miksajte uz lagano dodavanje jaja.
Korak 8
Smjesa ne smije biti ni prečvrsta jer ju nećete moći istiskati iz slastičarske vrećice, ali ni prerijetka jer će vam se sve razlijati. Kad dignete metlice od miksera, tijesto vam treba lagano, lagano padati s metlica. Ne kao gusta smjesa za palačinke, već onako u “komadima”.
Korak 9
Prebacite tijesto u slastičarsku vrećicu ili vrećicu za zamrzavanje.
Korak 10
Pleh obložite papirom za pečenje te na njega lagano istiskujte tijesto u malim kolutovima.
Korak 11 - krema
Prokuhati mlijeko te kad prokuha dio dodati u žumanjke, šećer i gustin koje ste pripremili u posudi te promiješati.
Korak 12 - korak
Sve vratiti u ostatak mlijeka u loncu te uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne.
Korak 13 - korak
Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Korak 14 - korak
U potpuno ohlađenu kremu dodati maslac sobne temperature i praline pastu od lješnjaka.
„By adding a touch of creativity to traditional dishes, we can build a one-of-a-kind menu to impress your customers with.“
Christian Krüger, METRO Chef, Winner of Bocuse D'Or 2014