Juha od govedeg repa

Juha od govedeg repa

Klasični partner za ovo jelo je zrela Madeira Reserva. Ovo vino obogaćeno konjakom iz portugalskog atlantskog otoka ima sadržaj alkohola do 22% vol. i potječe iz vina koja imaju najmanje pet godina. Njegova gustoća i voćnost čine ga idealnim pratnjom juha od bućara - i kao dodatak.

Vrijeme pripreme
:
320 minuta
Težina pripreme
:
Umjereno
Porcije
:
6

Sastojci

KoličinaSastojci
1,2kg
goveđeg repa
2glavice
luka
2češnja
černjaka
1stolna žlica
šećera
1stojna žlica
pirea od rajčica
100ml
konjaka
150ml
bijelog vina
3l
temeljca ili vode
2štapića
celera
2kom
mrkve
1kom
poriluk
3kom
rajčice
50g
gljiva
5grančica
ružmarina
2kom
klinčića
2lista
lovora
1prst
Soli i papra
2stolne žlice
koncentriranog maslaca
500g
mljevenog mesa
200g
prženog povrća
2kom
bjelanjaka

Koraci

Pripremite i narežite goveđi rep
Izrežite goveđi rep u male komadiće, idealno na zglobovima. Zatim isperite hladnom vodom, posušite kuhinjskim tijelom i dodajte malo soli. Ogulite luk i češnjak i grubo isjeckate.
Prepržite rep
Prepržite komadiće goveđeg repa u velikoj tavi s koncentriranim maslacem. Zatim dodajte luk, češnjak i šećer i pustite da se karamelizira. Dodajte pire od rajčice, dobro promiješajte i prepržite.
Lagano zakuhajte
Dodajte konjak i bijelo vino i pirjate. Zatim dodajte hladnog temeljca ili vode. Lagano zakuhajte, skinite pjenu i kuhajte na laganoj vatri 3 sata.
Pripremite povrće i dodajte začine
U međuvremenu oguliti povrće i nasjeckati u veličini oraha. Dodajte juhu s začinima i ružmarinom, stavite pirjati jedan sat. Nanesite juhu kroz sito i pustite da se ohladi.
Priredite rep
Uklonite kožu, masnoću i tetive od goveđeg repa. Otpustite meso od kostiju i izrežajte u male kocke. Promiješajte mljevenu govedinu i nasjeckano pečeno povrće i bjelanjkom od jajeta.
Zahuhajte
Pomiješajte meso i kocke leda u hladnu juhu. Zatim stavite na lagano zakuhavanje. Pažljivo uklonite meso koje se razriješi.
Procijedite juhu i začinite
Procijedite juhu kroz sito koji je obložen ručnikom za čaj. Začinite solom i paprom.
Poslužite
Poslužite s mesom, blanširanim povrćem i raviolima od tartufa.