Orada u korici od soli

Posebno je popularna priprema orade u slanoj korici, jer je izuzetno ukusna i lijepo izgleda.

Orada u korici

Za savršen rezultat, važno je poštivati neka pravila i trikove: Korica od soli se priprema od mješavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jaja. Kad se ova dva sastojka pomiješaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažni pijesak koji se koristi za pravljenje kula od pijeska na plaži. U svakom slučaju potrebno je koristiti krupnu morsku sol, jer će se ispečena korica lako slomiti. Ako ipak odlučite koristiti sitnu morsku sol, korica će biti toliko tvrda da ćete morati uložiti veliki napor kako bi je slomili. Korica će se najbolje ispeći na 200°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Nakon 30 minuta, orada će biti pečena. Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je ne samo za pripremu orade, već i za pripremu svih vrsta ribe s visokim sadržajem bjelančevina, jer od 200 °C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90 °C - 100 °C, tako da bjelančevine ne izađu, a riba se ne isuši.

Vrijeme pripreme60 minuta
Težina pripremeLagano
Porcije4

Sastojci

KoličinaSastojci
1krupnija
orada, očišćena
2kg
krupne morske soli
150g
brašna
4kom
jaja
2češnja
češnjaka
1kom
limuna

Koraci

Pripremite mješavinu
Prvo napravite mješavinu za slanu koricu. Pomiješajte sol, brašno, škrob i dodajte jaja. Masu dobro izmiješajte mikserom.
Pripremite nadjev
Izrežite limun, češnjak i začine, pomiješajte i napunite ovim nadjevom oradu.
Pripremite koricu za pečenje
Mješavinu za koricu stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu. Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite mješavinom za koricu koju ćete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakirana“ u koricu.
Pecite ribu
Pecite ribu u pećnici oko 30 minuta na temperaturi od 200 °C.
Pažljivo izvadite ribu
Izvadite posudu za pečenje iz pećnice i pažljivo slomite koricu tako što ćete je presjeći nožem, ili slomiti. Vodite računa da ne oštetite ribu tijekom lomljenja korice. Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.
Servirajte
Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.