grčki uskršni kruh -tsoureki
Bez obzira na to preferirate li tradicionalni uskršnji kruh,
peciva i kolače ili ste skloniji isprobavanju nečeg novog, Tsoureki će vas svakako iznenaditi u Uskršnjem duhu. Okus dizanog tijesta koji
neće razočarati, čak niti dan poslije.
Sastojci
KoličinaSastojci
14g
suhog kvasca2žličice
ekstrakta badema ili ruma3žličice
anisa135g
maslaca sobne temperature230g
šećera150ml
mlijeka sobne temperature + 100 ml za kvasac4
jaja870g
brašnakorica jedne naranče
korica jednog limuna
listići badema
1
jaje za premazKoraci
Korak 1
Kvasac pomiješati s jednom žličicom šećera, jednom žličicom brašna i 100 ml toplog mlijeka te ostaviti na toplom kako bi se aktivirao.
Korak 2
U manji lonac dodati maslac, šećer i mlijeka te staviti na laganu vatru dok se maslac ne otopi.
Korak 3
Maknuti s vatre te dodati aktivirani kvasac te sve pomiješati.
Korak 4
Jaja izmiješati s ekstraktom badema ili ruma, dodati korice limuna i naranče i anis te ih dodati u brašno.
Korak 5
Maslac s kvascem dodati u brašno te sve zajedno umiješati.
Korak 6
Mijesiti možete mikserom ili ručno. Tijesto treba biti jako mekano i ljepljivo.
Korak 7
Ostaviti da se tijesto diže u pokrivenoj posudi.
Korak 8
Nakon što se tijesto dignulo, potrebno je ponovo premijestiti te podijeliti u dva dijela.
Korak 9
Svaki taj dio treba podijeliti na još 3 manja dijela tew od njih napraviti dugačke trake valjkastog oblika.
Korak 10
Spojite jedan kraj od svake 3 trake u jedan te napravite pletenicu tako da preko srednje trake prebacite lijevu pa desnu traku i tako sve dok ne iskoristite svo tijesto.
Korak 11
Postupak ponovite i za drugi dio tijesta.
Korak 12
Pletenice prebaciti na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se diže.
Korak 13
Kad su se pletenice skoro pa udvostručile, premažite ih razmućenim jajem, pospite listićima badema te stavit epeći na 160 stupnjeva 40 minuta.