grčki uskršni kruh -tsoureki

Grčki uskršnji kruh - Tsoureki

Bez obzira na to preferirate li tradicionalni uskršnji kruh,
peciva i kolače ili ste skloniji isprobavanju nečeg novog, Tsoureki će vas svakako iznenaditi u Uskršnjem duhu. Okus dizanog tijesta koji
neće razočarati, čak niti dan poslije.

Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremeMedium
Porcije10

Sastojci

KoličinaSastojci
14g
suhog kvasca
2žličice
ekstrakta badema ili ruma
3žličice
anisa
135g
maslaca sobne temperature
230g
šećera
150ml
mlijeka sobne temperature + 100 ml za kvasac
4
jaja
870g
brašna
korica jedne naranče
korica jednog limuna
listići badema
1
jaje za premaz

Koraci

Korak 1
Kvasac pomiješati s jednom žličicom šećera, jednom žličicom brašna i 100 ml toplog mlijeka te ostaviti na toplom kako bi se aktivirao.
Korak 2
U manji lonac dodati maslac, šećer i mlijeka te staviti na laganu vatru dok se maslac ne otopi.
Korak 3
Maknuti s vatre te dodati aktivirani kvasac te sve pomiješati.
Korak 4
Jaja izmiješati s ekstraktom badema ili ruma, dodati korice limuna i naranče i anis te ih dodati u brašno.
Korak 5
Maslac s kvascem dodati u brašno te sve zajedno umiješati.
Korak 6
Mijesiti možete mikserom ili ručno. Tijesto treba biti jako mekano i ljepljivo.
Korak 7
Ostaviti da se tijesto diže u pokrivenoj posudi.
Korak 8
Nakon što se tijesto dignulo, potrebno je ponovo premijestiti te podijeliti u dva dijela.
Korak 9
Svaki taj dio treba podijeliti na još 3 manja dijela tew od njih napraviti dugačke trake valjkastog oblika.
Korak 10
Spojite jedan kraj od svake 3 trake u jedan te napravite pletenicu tako da preko srednje trake prebacite lijevu pa desnu traku i tako sve dok ne iskoristite svo tijesto.
Korak 11
Postupak ponovite i za drugi dio tijesta.
Korak 12
Pletenice prebaciti na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se diže.
Korak 13
Kad su se pletenice skoro pa udvostručile, premažite ih razmućenim jajem, pospite listićima badema te stavit epeći na 160 stupnjeva 40 minuta.

posluživanje

Najbolje servirati sa Fragolino Bianco Valmarone pjenušcem.

topla preporuka

U kruh možete dodati orašaste plodove ili sjemenke po želji.