Škampi, tartuf i skuta

Tino Sinožić, Navis

Škampi, tartuf i skuta hero
Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremejednostavno
Porcije4

Sastojci

KoličinaSastojci
1200g
cijelih škampa
50g
crnih tartufa
400g
kravlje skute
150g
pileće kože
250g
povrća za temeljac (mrkva, luk, peršin)
4režnja
češnjaka
0,25dl
bijelog vina
0,15dl
brandya
3
sol, papar, malsinovo ulje i oštro brašno
g

Koraci

Korak 1
Škampe očistiti od ljuske i glava. Repov spremiti, a od ostatka napraviti temeljac za umak.
Korak 2
U loncu popržite glave i ljuske te izvaditi i ubaciti povrće nasjeckano na manje komade.
Korak 3
Kada se povrće karamelizira, flambirati i podliti vinom te dodati vodu i ostaviti da se lagano kuha.
Korak 4
Kravlju skutu pomiješati sa začinima i maslinovim uljem, do guste kremaste smjese i zatim staviti u slastičarsku vrećicu.
Korak 5
Na tacnu posuti oštro brašno te istisnuti gnude u brašno (veličina po želji).
Korak 6
Na kraju prekrijte smjesu oštrim brašnom i stavite 6 sati u frižideru da se stisne.
Korak 7
Kožu od pileta dehidrirati i spržiti u dubokom ulju.
Korak 8
U tavi na maslinovom ulju prepržiti škampe, flambirati i izvaditi sa strane.
Korak 9
Na istoj tavi popirjati sitni sjeckani luk i češnjak.
Korak 10
Kad luk omekša i češnjak zamiriše, podliti vinom.
Korak 11
Čim alkohol ispari, podliti prethodno kuhanim temeljcem od škampa, začiniti i ostaviti na umjerenoj vatri da se polagano reducira.
Korak 12
Gnude izvaditi iz brašna te skuhati u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute (ovisno o veličini) pa prebaciti u umak.
Korak 13
Umak reducirati, ubaciti škampe i dodati začina po potrebi.
Korak 14
Na samom krjau ubaciti kockicu maslaca da se sve skupa lijepo poveže i dodatno obogati okus.
Korak 15
Servirati na tanjur po želji te naribati svježi tartuf na vrh.