Škampi, tartuf i skuta
Tino Sinožić, Navis
Sastojci
KoličinaSastojci
1200g
cijelih škampa50g
crnih tartufa400g
kravlje skute150g
pileće kože250g
povrća za temeljac (mrkva, luk, peršin)4režnja
češnjaka0,25dl
bijelog vina0,15dl
brandya3
sol, papar, malsinovo ulje i oštro brašnog
Koraci
Korak 1
Škampe očistiti od ljuske i glava. Repov spremiti, a od ostatka napraviti temeljac za umak.
Korak 2
U loncu popržite glave i ljuske te izvaditi i ubaciti povrće nasjeckano na manje komade.
Korak 3
Kada se povrće karamelizira, flambirati i podliti vinom te dodati vodu i ostaviti da se lagano kuha.
Korak 4
Kravlju skutu pomiješati sa začinima i maslinovim uljem, do guste kremaste smjese i zatim staviti u slastičarsku vrećicu.
Korak 5
Na tacnu posuti oštro brašno te istisnuti gnude u brašno (veličina po želji).
Korak 6
Na kraju prekrijte smjesu oštrim brašnom i stavite 6 sati u frižideru da se stisne.
Korak 7
Kožu od pileta dehidrirati i spržiti u dubokom ulju.
Korak 8
U tavi na maslinovom ulju prepržiti škampe, flambirati i izvaditi sa strane.
Korak 9
Na istoj tavi popirjati sitni sjeckani luk i češnjak.
Korak 10
Kad luk omekša i češnjak zamiriše, podliti vinom.
Korak 11
Čim alkohol ispari, podliti prethodno kuhanim temeljcem od škampa, začiniti i ostaviti na umjerenoj vatri da se polagano reducira.
Korak 12
Gnude izvaditi iz brašna te skuhati u kipućoj slanoj vodi 2-3 minute (ovisno o veličini) pa prebaciti u umak.
Korak 13
Umak reducirati, ubaciti škampe i dodati začina po potrebi.
Korak 14
Na samom krjau ubaciti kockicu maslaca da se sve skupa lijepo poveže i dodatno obogati okus.
Korak 15
Servirati na tanjur po želji te naribati svježi tartuf na vrh.