Tofu Poke bowl

Aloha… zadovoljnim nepcima!

Tofu poke

Za ovo tradicionalno havajsko jelo ne trebate potegnuti skroz do Havaja. Iako ga možemo nazvati „jednostavnijom verzijom sushija“, ne zaostaje okusom. Prepuno je vitamina, proteina i laganih ugljikohidrata, a dovoljno ga je poslužiti u zdjeli u kojoj preko sastojaka prelijete umak. Kako bi havajski ugođaj bio potpun, uz Tofu Poke Bowl ponudite i štapiće za konzumaciju i recite „aloha“ novom, slasnom iskustvu.

Vrijeme pripreme90 min
Težina pripremejednostavno
Porcije2

Sastojci

KoličinaSastojci
200g
Dimljeni tofu
150g
Sushi riža
200g
Bob
Popotrebi
Prženi hrskavi luk
Popotrebi
Ukiseljeni đumbir
1komad
Svježi krastavac
1komad
Avokado
1komad
Mrkva
Popotrebi
Klice mungo graha
Maslinovo ulje
Sezamovo ulje
Panko mrvice
3žlice
Avokado majoneza
1žlica
Sriracha umak (može i više ako volite ljuto)
Sol
3žlice
Soja sos
1žličica
rižinog octa
1žličica
maslinova ulja
1žličica
sezamova ulja
1žlica
meda
sok pola limuna

Koraci

Priprema riže i boba:
1. Stavite kuhati rižu i bob u posebne lonce s posoljenom vodom.
2. Bobu nakon kuhanja odstranite opnu, popaprite i dodajte malo
maslinova ulja.
3. Riži nakon kuhanja dodajte žlicu sezamova ulja te dobro promiješajte..
Priprema tofua:
1. Tofu narežite na šnite.
2. Svaku šnitu premažite s malo ulja te uvaljajte u panko mrvice.
3. Pecite u tavi na zagrijanom ulju dok mrvice ne dobiju smeđu boju.
Ostali sastojci i završni koraci:
1. Od majoneze i srirache napravite umak.
2. Ostale sastojke za umak povežite i promiješajte.
3. Krastavac i avokado narežite na šnite.
4. Mrkvu narežite na tanke trake po dužini, posolite i prelijte
maslinovim uljem.
5. U dublju zdjelu stavite toplu rižu, pohani tofu, malo ukiseljenog
đumbira, bob, avokado, krastavac, mrkvu, klice mungo graha, prženi
hrskavi luk te preko svega prelijte oba umaka.
Posluživanje
Tajna vrhunskog Poke Bowl-a je u posluživanju. Sastojke je potrebno rasporediti podjednako po zdjeli ili tanjuru, a za dodatni dojam možete ih rasporediti i prema boji. Ups, ovaj trik više nije tajna.
Topla preporuka
Kombinacija raznih i kontradiktornih sastojaka vam nije dovoljna? Onda idući put probajte promijeniti umak: Wasabi majoneza, ljuti umak ili ponzu umak samo su neki od primjera. Toliko okusa, a toliko malo vremena…