Tofu Poke bowl
Aloha… zadovoljnim nepcima!

Za ovo tradicionalno havajsko jelo ne trebate potegnuti skroz do Havaja. Iako ga možemo nazvati „jednostavnijom verzijom sushija“, ne zaostaje okusom. Prepuno je vitamina, proteina i laganih ugljikohidrata, a dovoljno ga je poslužiti u zdjeli u kojoj preko sastojaka prelijete umak. Kako bi havajski ugođaj bio potpun, uz Tofu Poke Bowl ponudite i štapiće za konzumaciju i recite „aloha“ novom, slasnom iskustvu.
Sastojci
KoličinaSastojci
200g
Dimljeni tofu150g
Sushi riža200g
BobPopotrebi
Prženi hrskavi lukPopotrebi
Ukiseljeni đumbir1komad
Svježi krastavac1komad
Avokado1komad
MrkvaPopotrebi
Klice mungo grahaMaslinovo ulje
Sezamovo ulje
Panko mrvice
3žlice
Avokado majoneza1žlica
Sriracha umak (može i više ako volite ljuto)Sol
3žlice
Soja sos1žličica
rižinog octa1žličica
maslinova ulja1žličica
sezamova ulja1žlica
medasok pola limuna
Koraci
Priprema riže i boba:
1. Stavite kuhati rižu i bob u posebne lonce s posoljenom vodom.
2. Bobu nakon kuhanja odstranite opnu, popaprite i dodajte malo
maslinova ulja.
3. Riži nakon kuhanja dodajte žlicu sezamova ulja te dobro promiješajte..
2. Bobu nakon kuhanja odstranite opnu, popaprite i dodajte malo
maslinova ulja.
3. Riži nakon kuhanja dodajte žlicu sezamova ulja te dobro promiješajte..
Priprema tofua:
1. Tofu narežite na šnite.
2. Svaku šnitu premažite s malo ulja te uvaljajte u panko mrvice.
3. Pecite u tavi na zagrijanom ulju dok mrvice ne dobiju smeđu boju.
2. Svaku šnitu premažite s malo ulja te uvaljajte u panko mrvice.
3. Pecite u tavi na zagrijanom ulju dok mrvice ne dobiju smeđu boju.
Ostali sastojci i završni koraci:
1. Od majoneze i srirache napravite umak.
2. Ostale sastojke za umak povežite i promiješajte.
3. Krastavac i avokado narežite na šnite.
4. Mrkvu narežite na tanke trake po dužini, posolite i prelijte
maslinovim uljem.
5. U dublju zdjelu stavite toplu rižu, pohani tofu, malo ukiseljenog
đumbira, bob, avokado, krastavac, mrkvu, klice mungo graha, prženi
hrskavi luk te preko svega prelijte oba umaka.
2. Ostale sastojke za umak povežite i promiješajte.
3. Krastavac i avokado narežite na šnite.
4. Mrkvu narežite na tanke trake po dužini, posolite i prelijte
maslinovim uljem.
5. U dublju zdjelu stavite toplu rižu, pohani tofu, malo ukiseljenog
đumbira, bob, avokado, krastavac, mrkvu, klice mungo graha, prženi
hrskavi luk te preko svega prelijte oba umaka.
Posluživanje
Tajna vrhunskog Poke Bowl-a je u posluživanju. Sastojke je potrebno rasporediti podjednako po zdjeli ili tanjuru, a za dodatni dojam možete ih rasporediti i prema boji. Ups, ovaj trik više nije tajna.
Topla preporuka
Kombinacija raznih i kontradiktornih sastojaka vam nije dovoljna? Onda idući put probajte promijeniti umak: Wasabi majoneza, ljuti umak ili ponzu umak samo su neki od primjera. Toliko okusa, a toliko malo vremena…