Vege kofte

Bliski istok nikad nije bio bliže!

Turske kofte ili mesne okruglice slične su našim faširancima ili ćuftama, ovisno o tome kuhamo li ih u umaku ili ih popržimo. Ova veganska verzija okusom stoji uz bok poznatom jelu u mesnoj izvedbi.

Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremeJednostavno
Porcije2

Sastojci

KoličinaSastojci
1žličica
sjemenki korijandera
1žličica
sjemenki kumina
3cm
đumbira sitno sjeckana
4češnja
češnjaka sitno sjeckana
2
naribane tikvice
3
naribane veće mrkve
400g
slanutka
3žlice
sjeckanog peršina
100g
krušnih mrvica
100g
slanutkovog brašna
malsinovo ulje
sol
papar

Koraci

Korak 1
Pomiješajte sve sastojke za umak te ga ostavite u hladnjaku.
Korak 2
Češnjak i đumbir prepržite kratko na maslinovom ulju te dodajte sjemenke korijandera i kumina prethodno usitnjene u mužaru.
Korak 3
Slanutak stavite u bledner, dodajte naribanu tikvicu, mrkvu i peršin te sve dobro usitnite, pazeći da ne miksate previše, kako bi zadržali teksturu namirnica.
Korak 4
Dodajte začine, đumbir, češnjak, sol, papar, krušne mrvice i brašno te sve dobro promiješajte rukom.
Korak 5
Uzmite manje komade smjese i napravite valjkasti oblik kofte.
Korak 6
Zagrijte ulje u tavi te pecite kofte sa svih strana, a pečene izvadite na papirnati ručnik kako bi uklonili višak masnoće.

Posluživanje

Najbolje je servirati s umakom i svježim povrćem uz Banjalučku lepinju.

Topla preporuka

Jednom kad isprobate jelo prema ovom receptu, isprobajte ga s nekim drugim umakom i imat ćete osjećaj da ste dobili potpuno novo jelo!