Komiška pogača
Sastojci
KoličinaSastojci
10g
suhog kvasca400-500ml
mlake vode2žlice
maslinovog ulja2kom
luka nasjeckanog2češnja
češnjaka, sitno nasjeckanog400ml
pelata1žlica
sušenog timijana1prstohvat
usitnjenog crnog papra10kom
maslina1žlica
kapara10-12kom
slanih inćunaKoraci
Korak 1
U zdjelu stavite brašno, dodajte suhi kvasac, mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko, elastično tijesto. Oblikujte tijesto u kuglu i vratite u zdjelu u koju ste stavili malo maslinovog ulja. Kuglu tijesta preokrenite tako da bude obloženo uljem. Pokrijte krpom i ostavite da se diže oko 45 minuta.
Korak 2
Za to vrijeme pripremite nadjev.
Korak 3
Na zagrijano maslinovo ulje dodajte luk, posolite i pirjajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte češnjak, pelate, timijan i papar pa sve pirjajte još 10 minuta.
Korak 4
Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaki dio tanko razvaljajte.
Korak 5
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i premažite s malo maslinova ulja.
Korak 6
U lim stavote prvi dio razvaljanog tijesta, po njemu nanesite nadjev, pospite kaparima i otkoštenim maslinama te rasporedite slane inćune.
Korak 7
Preko svega stavite drugi dio razvaljanog tijesta. Rubove tijesta zatvorite, stisnite prstima da se zalijepi donji i gornji sloj tijesta. Tijesto odozgo mjestimično izbockajte vilicom i premažite maslinovim uljem.
Korak 8
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 220°C.