Janjeći file s rekonstrukcijom Tabbouleh salate
Autor recepta: Duje Prlj
Sastojci
KoličinaSastojci
Meso:
2komada
janjećeg filea1žlica
sjemenki korijandera1žlica
sjemenki kumina3češnja
češnjaka1žlica
meda1žlica
maslinovog ulja1žličica
soli1žličica
papraČips od rajčice:
4tbsp
rajčice3prstohvat
soliUlje od Mente:
100g
mente100ml
suncokretovog uljaKrema od peršina:
50g
grčkog jogurta50g
majoneze30g
meda15g
jabučnog octa1žličica
soli1žličica
papra1kom
mladog luka (samo zeleni dio)200g
svježeg peršinaArancini:
100g
bulgura1g
šafran nitiprstohvat
krupne soli1
jaje1žlica
glatkog brašna (ili tapioka)100 g
panko mrvicaDodatno:
1kom
mladog luka za dekoracijuKoraci
Korak 1
meso - sjemenke korijandera i kumina tostirati na tavi.
Korak 2
U mužaru pomiješati sjemenke, jako sitno sjeckani češnjak, med, sol, papar i malo maslinovog ulja kako bi napravili marinadu za meso.
Korak 3
Janjeći file očistiti i dobro umiješati u marinadu. ostaviti 1 sat, posušiti kuhinjskim papirom i kratko termički obraditi na roštilju.
Korak 4
Čips od rajčice - rajčice očistiti od kože i sluzave unutrašnjosti.
Korak 5
Blendati s dodatkom malo soli 3 minute.
Korak 6
Pleh obložiti papirom za pečenje te rasporediti rajčicu u tankom sloju.
Korak 7
Staviti u pečnicu na 75°C cca 8h ili dok potpuno ne dehidrira.
Korak 8
Dobiveni čips razlomimo po želji.
Korak 9
Ulje od mente- mentu i suncokretovo ulje staviti u blender i blendati barem 5 minuta kako bi se trenjem zagrijala menta.
Korak 10
Procijedite kroz gazu ili kuhinjski papir.
Korak 11
Krema od peršina - grčki jogurt, majonezu, jabučni ocat, med, peršin, mladi luk, sol i papar staviti zajedno u blender i miksati 1 minutu dok ne dobijemo kompaktnu masu.
Korak 12
Arancini - šafran s malo krupne soli samljeti u mužaru te uliti malo mlake vode kako bi pustio svu boju i okus.
Korak 13
Bulgur preliti vrućom vodom sa šafranom i ostaviti 20-ak minuta.
Korak 14
U bulgur dodati malo razmućenih jaja i brašna kako bi dobili kompaktniju smjesu.
Korak 15
Zarolati u male kuglice i panirati u panko mrvicama.
Korak 16
Kratko popržiti dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana.
Korak 17
Mladi luk za dekoraciju nasjeckati dijagonalno.