Janjeći file s rekonstrukcijom Tabbouleh salate

Autor recepta: Duje Prlj

JANJECI FILE hero
Vrijeme pripreme60 min
Težina pripremeJednostavno
Porcije2

Sastojci

KoličinaSastojci
Meso:
2komada
janjećeg filea
1žlica
sjemenki korijandera
1žlica
sjemenki kumina
3češnja
češnjaka
1žlica
meda
1žlica
maslinovog ulja
1žličica
soli
1žličica
papra
Čips od rajčice:
4tbsp
rajčice
3prstohvat
soli
Ulje od Mente:
100g
mente
100ml
suncokretovog ulja
Krema od peršina:
50g
grčkog jogurta
50g
majoneze
30g
meda
15g
jabučnog octa
1žličica
soli
1žličica
papra
1kom 
mladog luka (samo zeleni dio)
200g
svježeg peršina
Arancini:
100g
bulgura
1g
šafran niti
prstohvat
krupne soli
1
jaje
1žlica
glatkog brašna (ili tapioka)
100 g
panko mrvica
Dodatno:
1kom
mladog luka za dekoraciju

Koraci

Korak 1
meso - sjemenke korijandera i kumina tostirati na tavi.
Korak 2
U mužaru pomiješati sjemenke, jako sitno sjeckani češnjak, med, sol, papar i malo maslinovog ulja kako bi napravili marinadu za meso.
Korak 3
Janjeći file očistiti i dobro umiješati u marinadu. ostaviti 1 sat, posušiti kuhinjskim papirom i kratko termički obraditi na roštilju.
Korak 4
Čips od rajčice - rajčice očistiti od kože i sluzave unutrašnjosti.
Korak 5
Blendati s dodatkom malo soli 3 minute.
Korak 6
Pleh obložiti papirom za pečenje te rasporediti rajčicu u tankom sloju.
Korak 7
Staviti u pečnicu na 75°C cca 8h ili dok potpuno ne dehidrira.
Korak 8
Dobiveni čips razlomimo po želji.
Korak 9
Ulje od mente- mentu i suncokretovo ulje staviti u blender i blendati barem 5 minuta kako bi se trenjem zagrijala menta.
Korak 10
Procijedite kroz gazu ili kuhinjski papir.
Korak 11
Krema od peršina - grčki jogurt, majonezu, jabučni ocat, med, peršin, mladi luk, sol i papar staviti zajedno u blender i miksati 1 minutu dok ne dobijemo kompaktnu masu.
Korak 12
Arancini - šafran s malo krupne soli samljeti u mužaru te uliti malo mlake vode kako bi pustio svu boju i okus.
Korak 13
Bulgur preliti vrućom vodom sa šafranom i ostaviti 20-ak minuta.
Korak 14
U bulgur dodati malo razmućenih jaja i brašna kako bi dobili kompaktniju smjesu.
Korak 15
Zarolati u male kuglice i panirati u panko mrvicama.
Korak 16
Kratko popržiti dok ne dobije zlatnu boju sa svih strana.
Korak 17
Mladi luk za dekoraciju nasjeckati dijagonalno.