Rižoto od cikle i kozjeg sira
Egzotično, a domaće!
Rižoto je uvijek u modi, pogotovo kad izgleda ovako atraktivno. Ovaj neobični recept unijet će vibrantne boje i eksploziju okusa u vaš jelovnik. Uz to što primamljivo izgleda, neodoljivog je okusa. Ružičasta boja na tanjuru i kombinacija slatko-slanih zemljanih aroma odvest će vas na nezaboravno gastronomsko putovanje. Iznenadite nepca i uživajte u reakcijama.
Sastojci
KoličinaSastojci
200g
Arborio riža400g
Cikla (manji komadi)1komad
Veći crveni luk, sitno sjeckan2češnja
Češnjak, sitno sjeckan100ml
Bijelo vino500ml
Povrtni temeljac1žlica
Javorov sirupMeki kozji sir
Aceto balsamico
Ribani pecorino
Sol
Papar
Koraci
Priprema cikle:
1. Svaki komad cikle zamotajte u aluminijsku foliju (pazite da ne zategnete previše) i stavite peći na 180 stupnjeva 40-ak minuta ili dok ne bude potpuno mekana.
2. Izvadite ciklu iz pećnice, odmotajte foliju i ostavite da se polagano hladi.
3. Ogulite ciklu i stavite je u blender (ili usitnite ručno) dok ne dobijete pire.
2. Izvadite ciklu iz pećnice, odmotajte foliju i ostavite da se polagano hladi.
3. Ogulite ciklu i stavite je u blender (ili usitnite ručno) dok ne dobijete pire.
Priprema riže:
1. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i češnjak i pržite dok ne pozlate.
2. Dodajte rižu i kratko popržite.
3. Dodajte bijelo vino, sol, papar i nastavite miješati.
4. Nastavite kuhati, podlijevajući rižoto temeljcem, uz stalno miješanje.
5. Kad je riža kuhana al dente, dodajte pire od cikle, javorov sirup, 2 žlice aceta balsamica i sve dobro promiješajte i prokuhajte još nekoliko minuta.
2. Dodajte rižu i kratko popržite.
3. Dodajte bijelo vino, sol, papar i nastavite miješati.
4. Nastavite kuhati, podlijevajući rižoto temeljcem, uz stalno miješanje.
5. Kad je riža kuhana al dente, dodajte pire od cikle, javorov sirup, 2 žlice aceta balsamica i sve dobro promiješajte i prokuhajte još nekoliko minuta.
Posluživanje:
Za ekstra kremasti izgled i dodatnu dubinu okusa, poslužite rižoto uz kozji sir i naribani pecorino.
Topla preporuka:
Budite brzi i odmah poslužite rižoto jer što duže stoji, to više gubi na svojoj kremoznosti.