NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA RESTORAN

Furniture and appliances for your restaurant

Vaš će restoran od kuhinje imati koristi samo ako je opremljena odgovarajućim namještajem i uređajima, ali mogućnosti su, čini se, beskrajne. Mi u METRO-u želimo vam ponuditi pregled vrsta namještaja i opreme za različite potrebe koji se mogu pronaći u kuhinjama restorana. 

Pravi odabir 

1. ODABIR ODGOVARAJUĆIH UREĐAJA I NAMJEŠTAJA ZA RESTORAN

1.1 Skladištenje, priprema hrane, čišćenje

Kako bismo sve vrste namještaja i opreme prikazali na praktičan način, popis ćemo napraviti prema koracima koje svaka kuhinja obično prati. Ti su koraci skladištenje, priprema hrane i čišćenje. Prikazat ćemo i sve opremu za blagovaonski dio restorana i svu elektroničku opremu koja bi mogla poslužiti za povećanje učinkovitosti vašeg restorana.

 

1.2 Razgovarajte s osobljem

Razgovarajte s kuhinjskim osobljem, konobarima i drugim zaposlenicima prije nego kupite bilo kakav namještaj ili opremu. Posavjetujte se s njima o onome što im je potrebno i što misle da bi im moglo pomoći u kuhinji. Predlažemo da prođete kroz korake pripreme svakog jela na jelovniku i zapišete svu opremu koja bi vam mogla trebati, bez obzira koliko je malena.

 

1.3 Vodite računa o budžetu 

Namještaj i uređaji koje kupujete ovisit će, naravno, i o vašem budžetu. No oprema za kuhinju nije nešto na čemu treba štedjeti jer ona je temelj vašeg restorana. Istražite i provjerite kvalitetu različitih proizvoda i probajte se posavjetovati s drugima koji rade u ugostiteljskom sektoru kako biste saznali koliko su drugi ugostitelji zadovoljni. Proizvode biste trebali naručivati u većim količinama jer ćete tako ostvariti popust na kupnju.

Spremišta

2. NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA KUHINJSKO SPREMIŠTE

Types of kitchen pantry storage

2.1 Vrste spremišta

Svaki proizvod koji vam dostave trgovci treba pravilno skladištiti. Proizvodi se uglavnom mogu podijeliti u tri kategorije: proizvodi za ostavu, proizvodi za hladno skladištenje i smrznuti proizvodi. U tim kategorijama mogu se pronaći i različite potkategorije za razne namirnice koje mogu imati točno određene zahtjeve vezano uz temperaturu, svjetlo i vlagu.

Osim hrane, i sav pribor te proizvodi koji se koriste u blagovaonici trebaju mjesto za pohranu pa prije nego što nabavite opremu za skladištenje, u obzir trebate uzeti kapacitet restorana. Pod kapacitetom se podrazumijeva dostupan kapacitet u prostorijama i kapacitet za potrebe skladištenja. O namještaju i opremanju kuhinje možete početi razmišljati tek nakon što odredite prostorni raspored.

Restaurant pantry storage

2.2 Ostava

Proizvodi za ostavu, odnosno hrana koju nije potrebno držati u hladnjaku ili zamrzivaču, trebala bi imati za to namijenjen skladišni prostor. 
U taj prostor najprije ćete morati postaviti police. One su obično dugoročno ulaganje pa izaberite one visoke kvalitete koje će dugo trajati. Kuhinjske police mogu biti izrađene od različitih materijala, stoga pronađite materijal koji odgovara vašem stilu i budžetu, no pobrinite se da police budu praktične i izdržljive. 

Ako s vremena na vrijeme u spremištu želite mijenjati raspored radi veće dostupnosti i učinkovitosti, preporučamo da uložite u pokretne police s kotačićima. 

Na policama se moraju nalaziti i spremnici za skladištenje. Nije preporučljivo da namirnice samo stoje na policama. Postoje razne vrste spremnika za različite prehrambene skupine koji sprječavaju ubrzano kvarenje proizvoda. Povrće i voće moraju se spremati u posebne spremnike kako bi ostali svježi. Mali spremnici mogu se koristiti za skladištenje proizvoda koji dolaze u malim količinama, poput začina. Srednje velike i velike kutije koje se mogu hermetički zatvoriti idealne su za skladištenje suhih namirnica poput riže ili brašna.

Možete rabiti prozirne spremnike da biste lakše vidjeti što se u njima nalazi ili metalne koje morate pravilno označiti. Pokušajte organizirati spremnike sistematski, ovisno o važnosti proizvoda i učestalosti njegove uporabe.

 Refrigerated and frozen storage

2.3 Skladištenje u hladnjaku i zamrzivaču

Sva kvarljiva hrana mora biti se rashlađivati ili zamrznuti kako bi ostala svježa i kako bi se spriječilo kvarenje. Postoje dvije različite opcije za skladištenje u hladnjaku i zamrzivaču: samostojeći hladnjaci/zamrzivači i rashladne komore/komore za zamrzavanje.

Samostojeći proizvodi jedinice su s jednim ili dvojim vratima koja se otvaraju pri uzimanju proizvoda.

Komore su odvojene prostorije s kontroliranom temperaturom. 

Ovisno o vašim mogućnostima poput veličine kuhinje i količine proizvoda koje se trebaju hladiti ili smrznuti, odaberite opciju koja najbolje odgovara vašem restoranu.

Bilo bi korisno imati i ledomat, pogotovo za hladna pića, a takav uređaj može biti integriran u zamrzivač.

Restaurant Utensil Storage

2.4 Skladištenje pribora

Sve predmete koji služe kao pribor za kuhanje ili su dio postave stola treba skladištiti zasebno. I za njihovo je skladištenje praktično imati sustav polica ili ladica. Pobrinite se da su ti proizvodi lako dostupni zaposlenicima.
Saznajte o namještaju i uređajima za pripremu hrane
pronađite pravu opremu za vaš restoran
Pronađite bogat izbor sa stručnim savjetima za profesionalnu kuhinjsku opremu, proizvode za barove, restorane i više!
Pogledajte naše proizvode
Pripremanje hrane

3. NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA PRIPREMU HRANE

Predmeti koji služe za pripremu hrane s vašeg jelovnika važan su, ako ne i najvažniji aspekt kuhinjskog interijera. Pokazat ćemo vam sve što bi vam moglo biti potrebno u tom aspektu, od pripreme sastojaka do pripreme jela. 

Food preparation appliances

3.1 Predmeti za pripremanje namirnica

Za pripremu bilo koje namirnice trebat će vam površina za rezanje hrane. Preporučamo površine od nehrđajućeg čelika i plastične daske za rezanje umjesto drvenih jer su dugotrajnije i lakše se čiste. Usto, profesionalni noževi različitih vrsta i veličina te pribor za oštrenje čine glavni kuhinjski pribor potreban u svakoj kuhinji. Pri kupnji nemojte pokušavati uštedjeti već izaberite noževe visoke kvalitete. Trebat će vam i posude za miješanje te posude za pripremu hrane u kojima ćete držati pripremljene sastojke dok vam ne budu potrebni. I tu su preporučljivi proizvodi od nehrđajućeg čelika ili plastike. 

Ako je restoran velik i morate istovremeno pripremati velike količine hrane, možda bi bilo dobro uložiti u profesionalni stroj za rezanje koji će posao obaviti umjesto vas, a mogao bi vam poslužiti i ako planirate posluživati tanko rezano mesosir, i povrće. Još neki od proizvoda za pripremu hrane koji bi vam mogli trebati su pjenjača, električni blender, preša za češnjak, tarionik i tučak, ribež, ljuštilice, posudice i žlice za mjerenje, digitalna vaga i bat. Svakako preporučamo da se vezano uz kuhinjski pribor posavjetujete s profesionalcem - vašim glavnim kuharom. On će znati koji vam proizvodi trebaju za pripremu jela s jelovnika. 

 

3.2 Predmeti za kuhanje

Za kuhanje je potreban raznovrstan pribor i uređaji. Najvažniji uređaji koji će vam biti potrebni u restoranu su pećnica i štednjak. Vjerojatno će vam trebati više pećnica i štednjaka.

Što se pećnica tiče, postoji više vrsta koje su same po sebi prikladne za pripremu različitih jela. No konvekcijska pećnica mora biti ključni element u svakoj restoranskoj kuhinji. Konvekcijska pećnica potrebna je za pripremu pekarskih proizvoda te za pečenje i tostiranje hrane.

Ako na jelovniku imate pizzu, u kuhinji morate imati peć za pizzu. Postoje dvije vrste štednjaka: plinski štednjak i električni štednjak. Logično je u kuhinji imati obje vrste jer svaki ima svoje prednosti i mane. Savjetujte se s glavnim kuharom o njegovim potrebama i željama vezanim za štednjak. Kuhinjska napa, ili više njih, još je jedan važan uređaj koji usisava paru i dim nastale pri kuhanju. 

Još neki uređaji koji bi vam mogli biti potrebni u kuhinji su kuhala na paru, štapni uređaj za kuhanje (sous-vide), uređaji za dimljenje i roštilj. Uređaj koji se često pronalazi u velikim restoranskim kuhinjama su kuhinjski roboti koji, nakon što dodate sve sastojke, mogu umjesto vas pripremiti mnoge komponente hrane. Pribor potreban za kuhanje uključuje i lonce i tave različitih vrsta i oblika, kuhače i špatule, zaimače, termometre, četkice i hvataljke. Ne moramo posebno naglašavati da sav pribor koji ćete na kraju kupiti ovisi o jelovniku koji namjeravate ponuditi. 

 
Čišćenje kuhinje

4. NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA ČIŠĆENJE KUHINJE

Furniture and appliances for kitchen cleaning

Posljednji korak koji osoblje mora obaviti je pranje korištenog posuđe i čišćenje kuhinje. 

Za pranje posuđa trebat će vam profesionalna perilica posuđa (ili više njih) i više sudopera. Postoje različite vrste sudopera, ali osnova bi trebao biti sudoper s više odjeljaka pomoću kojeg možete u svakom odjeljku prati različiti proizvod ili obavljati pranje kao na pokretnoj traci. 

Drugi pribor i sredstva za čišćenje koja će vam trebati su krpe za čišćenje i krpe od mikrovlakana, kemijska sredstva i proizvodi za dezinfekciju, kante za smeće, krpa za pod i pripadajuća kanta, spužve, metle i oznake koje upozoravaju na mokar pod. 

Opremanje blagovaonskog dijela

5. NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA BLAGOVAONSKI DIO

Dining space furniture and appliances

Naravno, ne trebate opremiti samo kuhinju već i blagovaonski dio restorana.

Namještaj koji je potreban u tom dijelu su stolovi, stolice i hranilice za djecu. Trebat će vam i pribor za postavu stola koji uključuje posuđe kao što su tanjuri i zdjele, stakleno posuđe kao što su čaše za vino, čaše za vodu i čaše za pivo, pribor za jelo, kao što su noževi, žlice, vilice, dodaci poput podmetača, soljenki i paprenki, šalica, vaza i svijeće, i na kraju, tekstilni predmeti kao što su platnene salvete i stolnjaci.

Kao i za druge proizvode, posavjetujte se s kuhinjskim osobljem, pogotovo glavnim kuharom, kako bi saznali koji proizvodi najbolje odgovaraju jelima s vašeg jelovnika. 

Saznajte više o elektroničkoj opremi za restoran
Sve što vaša sala treba
Atraktivno postavljen stol ostavlja dobar prvi dojam. Pogledajte naš veliki izbor proizvoda i pronađite ono što vam je potrebno za vašu blagovaonicu.
Pogledajte ponudu
Elektronička oprema

6. ELEKTRONIČKA OPREMA ZA UČINKOVIT RESTORAN

Restaurant electronical equipment

Kako biste u svom restoranu osigurali nesmetan rad, bilo bi dobro rabiti elektroničku opremu.

Preporučamo da u kuhinji koristite zaslon koji je povezan s računalom ili tabletom u blagovaonskom dijelu restorana. Konobari unose narudžbe klijenata koje se zatim automatski prikazuju na zaslonu u kuhinji. Na taj način osoblje u kuhinji može pripremati narudžbe na organiziran i učinkovit način, vi prestajete s upotrebom papira, što je dobro za okoliš, ali i za izbjegavanje nesporazuma između konobara i osoblja u kuhinji. 

Štoviše, u današnje je vrijeme dobro imati elektroničku blagajnu. Sve se transakcije tako mogu evidentirati, a računi se mogu podijeliti prema željama klijenata. 

Usto je važno imati i druge opcije plaćanja osim gotovine, za što je potreban čitač kartica, po mogućnosti prijenosni.

 
Ukratko

7. SAŽETAK - NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA RESTORAN

Restaurant kitchen Furniture and appliances

Sve u svemu, mi u METRO-u savjetujemo da uzmete u obzir sve navedene uređaje i proizvode ovisno o pojedinačnim potrebama kuhinjskog osoblja i konobara. 

Naglasak stavite na kvalitetu, učinkovitost i trajnost opreme u kuhinji i blagovaonici.  Na taj čete način zadovoljiti i klijente i zaposlenike.

Česta pitanja

8. ČESTA PITANJA - NAMJEŠTAJ I UREĐAJI ZA RESTORAN

Ne propustite
metro katalozi
provjerite što smo ovaj put izdvojili za vas
Pronađite najbolje ponude na jednom mjestu
Pogledajte ponude
newsletter
uvijek budite u toku. prvi saznajte novosti i ponude
Prijavite se na naš newsletter
Prijavi se