Šampanjac i kasni zalogaji

SPREMNI ZA VELIKI TRENUTAK

Čaša šampanjca i mali kasni zalogaji, kreativno pripremljeni i elegantno servirani, predstavljaju fantastičan način da nova godina ukusno započne! Donosimo vam ideje i savjete kako učiniti gozbu za oči i nepce na kraju stare i početku nove godine.

champagner-banner

ŠAMPANJAC: NAJSVEČANIJE PIĆE

Šampanjac je bez sumnje najsvečanije piće: zaokružuje svako fino jelo te je apsolutno nezaobilazno na svakom dočeku nove godine u ponoć. Savršen užitak ovisi ne samo o šampanjcu, već i načinu serviranja. Ono što treba zapamtiti:

Osigurajte optimalnu temperaturu

Optimalna temperatura za šampanjac je između 6 i 8°C. Vrhunski šampanjac s jačim aromama može se servirati i koji stupanj topliji. Usput, potrebno je rashladiti samo šampanjac – čaša se ne smije prethodno hladiti! 

Brzo hlađenje zahvaljujući miksanju s ledom

Ako ste zaboravili rashladiti šampanjac u pravo vrijeme, možete spasiti situaciju tako da ga izmiksate, tj. stavite bocu u posudu za hlađenje s jako slanom ledenom vodom te neprestano okrećite bocu polaku u istom smjeru.

Prave čaše

Vrlo je važno koristiti pravu čašu. Plitka čaša za šampanjac lijepo izgleda, ali nedostatak je u tome što šampanjac brzo gubi pjenušavost zbog velikog otvora. Puno je bolji izbor visoka, uska čaša. Manje uobičajena, ali najbolja čaša za poznavatelje, je čaša oblika tulipana, koja je zapravo obla visoka čaša.

Što se tiče čaša, podrazumijeva se da moraju biti potpuno čiste i bez sredstva za pranje – ono će spriječiti da šampanjac pjenuša te može značajno utjecati na okus.

Pravilno točenje

Za točenje se može upotrijebiti udubina na dnu boce, koje služi da bi boca čvrsto stajala. Palac stavite u udubinu, a prstima obuhvatite bocu. Na taj način ju nećete previše zagrijati, a gost može jasno vidjeti etiketu.

Prilikom točenja šampanjca, ne smijete čašu napuniti do vrha. Čašu treba napuniti najviše do polovice, inače ne samo da će bouquet patiti, već će se i piće prebrzo zagrijati.

Pravilno hlađenje

Ako ste već natočili prvo piće, a boca još nije prazna, morate ju staviti u posudu za hlađenje do sljedećeg posluživanja. Posuda se mora napuniti ledenom vodom (50% vode, 50% leda). Nije dobro staviti samo ledene kocke, jer će se topli zrak skupiti između njih.

Lagano uklonite čep

Možda je zabavno, ali ako čep naglo izleti to nije dobro za šampanjac, jer uzrokuje nagli pad pritiska u boci. Bolje je lagano ga izvaditi. To ćete napraviti tako da čvrsto uhvatite čep i okrećete bocu, a ne obratno.

KASNI ZALOGAJI: NEŠTO SLASNO ZA SITNE NOĆNE SATE

Oni koji puno slave često imaju potrebu za manjim zalogajem nakon obilnog jela. Prema tome, obzirni domaćini će se pobrinuti da imaju spremne ukusne zalogaje koje će ponuditi svojim gostima. Ništa teško, ponešto za svakoga, i za ljubitelje ribe i za ljubitelje mesa i za vegetarijance, te nešto što se može jesti s nogu.
champagner-1
champagner-2
champagner-3