MI RADIMO ZA DUJU I MATEA

Vrijeme čitanja : 4 min
MI RADIMO ZA SUG

METRO svojim poslovanjem nastoji ostvariti poslovne ciljeve svojih kupaca. Svakodnevnim osluškivanjem njihovih želja i potreba, razvili smo jedinstven asortiman, posebne ponude te uveli digitalna rješenja za sve ugostiteljske objekte. Naš cilj je omogućiti neovisnim poduzetnicima da se usredotoče na svoje poslovanje i pružiti im sve što trebaju na jednom mjestu. Mi ne radimo za METRO, mi radimo za svakog neovisnog poduzetnika kojeg podržavamo i pratimo na njegovom putu ka ostvarenju vlastitih poslovnih ciljeva.

Njihov cilj…

“Mi kuhamo za narod, od najveće platežne moći do najmanje. Lokalni gosti su nam primarni, zato nam je cilj da i za vrijeme sezone kroz dnevnu ponudu zadržavamo naše ljude, lokalne goste.”

Duje i Mateo pripadnici su nove generacije splitskih ugostitelja, profesionalnih kuhara, usmjerenih prije svega na dobrobit zajednice. Oni ne doživljavaju ostale ugostitelje kao prijetnju, nego se s njima udružuju i surađuju. Kad bi priču splitskog restorana “Šug” i njegovih karizmatičnih vlasnika, Duje Kanajeta i Matea Kordića, trebalo sažeti u svega nekoliko riječi, to bi bile: orijentiranost na kvalitetu i solidarnost. Nakon dugogodišnjeg kuhanja po poznatim splitskim restoranima, kao što su primjerice Mazzgoon i Artičok, nedavno su otvorili prvi vlastiti restoran „Šug“.

“Velik je utjecaj na našu kuhinju kako se kuhalo kod nas doma. To je taj neki šug koji su nam ostavili. Mislim da svako dobro jelo mora imati šuga, bez obzira je li on vidljiv, mora imati nešto što mu daje šug. Isto tako ljudi moraju imati šuga, moraju imati ono nešto u sebi. To mi kažemo da mora imati šuga. Ili imaš šuga ili nemaš.” – objašnjava Duje inspiraciju za ime restorana.

INSPIRACIJA ZA JELOVNIK

Pitali smo Duju kako odabiru jela za jelovnik: “Meni kreiramo otprilike dva puta godišnje, odnosno jesen/zima, malo teža i toplija hrana, a u proljeće/ljeto nešto lakša hrana. I sve to naravno ovisi o sezonskoj dostupnosti namirnica. O dnevnoj karti brine više Mateo, ali naravno i ostatak naše ekipe u kuhinji, koji su jako, jako dobri i kvalitetni ljudi.”

SOLIDARNOST I VRAĆANJE ZAJEDNICI

Restoran “Šug” aktivan je i u pomaganju zajednice kroz projekt „Ručak za poslije“. Duje nam je opisao značenje projekta: „Ručak za poslije“ najprije je krenuo iz Italije, a počiva na ideji da gost restorana uz svoj ručak plati još jedan, za nekoga tko nema novaca. Cijela ideja je utemeljena na solidarnosti i povjerenju. Inspirirano tom inicijativom, gosti Šuga mogu uz svoj ručak donirati iznos koji potom restoran prikupi te kroz djelovanje udruge Sv. Vinko Paulski donira namirnice više od 160 obitelji. Uz nas su u inicijativi i vlasnici restorana Artičok, a svoje sudjelovanje najavljuju i brojni drugi splitski restorani.”

PODRŠKA METROa

Duje o METROu

“U METRO-u uzimamo osnovne namirnice, divljač i proizvode lokalnih dobavljača, kao i asortiman hrvatske proizvodnje koji chefovima štedi vrijeme, poput očišćenog luka i češnjaka te perad koja je isto iz Hrvatske. Te nam stvari odgovaraju. Uzimamo lokalne proizvođače koliko god možemo, želimo raditi s proizvodima domaćih proizvođača. Nama je cilj da radimo s manjim proizvođačima i ako nam to METRO može ponuditi kroz svoju ponudu, mi ćemo to rado prihvatiti.”